Belangrijke bevindingen en aanbevelingen
Uit het evaluatierapport blijkt dat er lessen zijn getrokken uit eerdere ISIDOOR oefeningen. Waar bij ISIDOOR III nog sprake was van vertraagde informatiedeling, is er bij ISIDOOR IV meer directe en duidelijke informatie gedeeld met de getroffen partijen. Enkele aanbevelingen uit het rapport zijn onder andere:
- Sommige deelnemende organisaties vinden het nog lastig om op te schalen naar de landelijke crisisstructuur en hebben vragen over de bijbehorende rollen en verantwoordelijkheden.
- Er bestaat een aanzienlijk verschil in de voorbereiding van organisaties op cybercrises. Het is van belang dat partijen met een achterstand prioriteit geven aan hun eigen voorbereiding om de nationale weerbaarheid te versterken.
- Er moet meer bekendheid komen over de Wbni-criteria en de meldingsprocedure.
Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid benadrukt: Het gezamenlijk oefenen en leren omgaan met een cybercrisis maakt ons land sterker. De lessen uit ISIDOOR worden meegenomen in de praktijk en naar toekomstige oefeningen. Het is essentieel voor alle bedrijven en organisaties om goed voorbereid te zijn op een (cyber)crisis. Wacht niet, maar begin vandaag nog met het versterken van de weerbaarheid van jouw organisatie!
Over ISIDOOR
Tijdens ISIDOOR worden afspraken, structuren en processen uit het Landelijk Crisisplan Digitaal (LCP-Digitaal) geoefend, waarbij het NCSC een operationele coördinerende rol vervult. Deelnemers zijn organisaties die betrokken zijn bij een (potentiële) digitale crisis. De focus ligt op het trainen van informatie-uitwisseling, de nationale opschalingsstructuur en het versterken van de samenwerking tussen vitale organisaties en de Rijksoverheid. Door gezamenlijk te oefenen leren alle partijen elkaar beter kennen, zijn de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk en wordt de samenwerking verbeterd. Deelnemende organisaties trainen ook hun eigen crisisstructuren.