Openrijk logo
Dutch Flag
EU-rapport: Europa moet zich voorbereiden op oorlog

EU-rapport: Europa moet zich voorbereiden op oorlog

Het rapport van de Finse ex-president Sauli Niinistö benadrukt de noodzaak voor Europa om zijn civiele en militaire weerbaarheid te versterken. Dit rapport, geschreven in opdracht van de Europese Raad, biedt een visie op de voorbereiding op crises, rampen en oorlog.

De EU moet zich voorbereiden op een mogelijke langdurige oorlog. Lidstaten moeten hun krijgsmachten uitbreiden en verbeteren. Niinistö benadrukt ook het belang van innovatie binnen de defensie. Europa moet meegaan met de snelle veranderingen in defensietechnologie.

Versterking van de defensie-industrie

Volgens Niinistö is het essentieel om de Europese defensie-industrie te versterken. Landen moeten samenwerken aan grote projecten omdat sommige belangrijke capaciteiten te duur zijn om alleen te ontwikkelen. Dit geldt zelfs voor landen met hogere budgetten.

Om snel te kunnen opschalen is het noodzakelijk om de wetgeving te verbeteren. Hij pleit voor een herziening van de aanbestedingsregels. Niinistö vindt het een gemiste kans als landen hun uitgaven niet goed coördineren, vooral nu er meer budgetten zijn.

Defensienota

Krijgsmachten moeten beter verbonden zijn met nationale crisisstructuren. Een sterkere samenwerking tussen civiele en militaire organisaties zorgt voor meer weerbaarheid. Niinistö stelt voor om een aanpak te hanteren die de hele samenleving betrekt.

Ook minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman wijzen op dit whole of society principe in de Defensienota. Zij benadrukken dat de krijgsmacht alleen kan functioneren als de samenleving sterk en betrokken is. Defensie zoekt samenwerking met bedrijven, kennisinstellingen, andere ministeries en lokale overheden. Elk van deze partners speelt een rol in het voorkomen van oorlog in Europa. “Het is cruciaal om Oekraïne te blijven steunen en voor goede afschrikking te zorgen,” aldus Brekelmans.

Beleidsreactie

In januari zal de regering een uitgebreide reactie geven op het rapport van Niinistö.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 1 november 2024
Bron laatst geupdate: 6 november 2024
Openrijk publicatie: 6 november 2024
Bron: Defensie