De PBL is primair bedoeld voor kansarme asielzoekers, zoals asielzoekers uit veilige landen of personen met een asielvergunning in een ander Europees land.
Eerder dit jaar oordeelde de rechter in het voordeel van een vreemdeling die bezwaar had gemaakt tegen zijn beperkte vrijheid in de PBL. Als gevolg hiervan werd het proefproject tijdelijk stopgezet. Er is juridisch onderzocht hoe de werkwijze verbeterd kon worden naar aanleiding van de uitspraak, waarna besloten is tot aanpassingen.
Registratie en maatregelen
Van der Burg meldt dat er plannen zijn om de PBL in Ter Apel uit te breiden, waarbij vreemdelingen twee keer per dag moeten registreren. Indien een vreemdeling hier niet aan voldoet of overlast veroorzaakt, kan artikel 56 van de Vreemdelingenwet worden toegepast. De betreffende persoon moet dan op de locatie beschikbaar blijven. Deze maatregel geldt ook voor vreemdelingen die overlast veroorzaken op het terrein in Ter Apel of daarbuiten bijvoorbeeld door diefstal. Zij worden in de PBL geplaatst voor een intensief dagprogramma gericht op hun asielprocedure en mogelijke terugkeer.
Van der Burg benadrukt: “Het is van belang dat asielzoekers met weinig kans op verblijf in Nederland snel de asielprocedure doorlopen, terwijl er ook mogelijkheden zijn om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. De PBL-proef heeft haar toegevoegde waarde bewezen. Hopelijk kan de verbeterde versie van de proef binnenkort van start gaan, afhankelijk van de situatie in Ter Apel.”
Uitbreiding naar Budel
De staatssecretaris blijft streven naar heropening van de PBL in Ter Apel en onderzoekt samen met de gemeente Cranendonck de mogelijkheid om een vergelijkbare locatie in Budel te openen. In samenwerking met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers wordt gekeken of asielzoekers met weinig kans op verblijf die niet in de PBL verblijven, elders in het land kunnen worden geplaatst. Op die manier hoopt men een meer evenredige verdeling van opvanglocaties te realiseren.