Openrijk logo
Dutch Flag
Extremisme: een probleem dat de hele samenleving raakt

Extremisme: een probleem dat de hele samenleving raakt

Zowel gewelddadig als sluimerend extremisme vormen een uitdaging voor ons allemaal en vereisen een gezamenlijke aanpak. Om de dreiging van extremisme effectief aan te pakken, is blijvende inspanning nodig van zowel de overheid, professionals als maatschappelijke organisaties. Dit benadrukt de eerste Nationale Extremismestrategie 2024-2029, die is ingediend bij de Tweede Kamer door minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), minister De Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Er zijn toenemende bezorgdheid over extremisme en de dreiging die daarvan uitgaat. Binnen onze maatschappij is ruimte voor kritiek, demonstraties en activisme, zolang de democratische rechtsorde niet in gevaar wordt gebracht. De nieuwe strategie bundelt bestaande inspanningen om extremisme aan te pakken en identificeert mogelijke verbeterpunten. De strategie is gericht op drie pijlers: het bevorderen van een veerkrachtige en open samenleving voor iedereen, het beschermen van de democratische rechtsorde en het bestrijden van extremisme.

Bevorderen van een veerkrachtige open samenleving

Om extremisme tegen te gaan, is het van belang om de veerkracht en weerbaarheid van de samenleving te vergroten. De overheid ondersteunt gemeenten, professionals en maatschappelijke organisaties door kennis en tools aan te reiken voor de bescherming tegen radicalisering, polarisatie, discriminatie en racisme. Samenwerking tussen verschillende sectoren zoals onderwijs, welzijn, zorg en veiligheid is essentieel om signalen te herkennen en aan te pakken. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren en een gedeelde aanpak te hanteren.

Minister van Gennip benadrukt het belang van een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en zich verbonden voelt. Dit vereist inzet van de overheid, maatschappelijke organisaties en burgers zelf. Respectvolle discussies en ruimte voor verschillende meningen zijn cruciaal binnen een open samenleving.

Beschermen van de democratische rechtsorde tegen extremistische invloeden

Het beschermen van de democratische rechtsorde tegen extremisme vraagt om een gezamenlijke inspanning van zowel samenleving als overheid. Het voeren van open dialogen en het beschermen van politieke ambtsdragers zijn hierbij belangrijke aspecten. Het tegengaan van strafbare en schadelijke uitingen, zoals desinformatie en normalisering van extremistisch gedachtegoed, staat centraal. Er wordt samengewerkt met sociale mediaplatforms om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Minister De Jonge benadrukt het continue belang van bescherming en vernieuwing van de democratische rechtsstaat. We dienen onze politici weerbaar te maken tegen bedreigingen en ruimte te bieden voor een open en weerbaar debat, vrij van desinformatie.

Bestrijden van uitwassen van extremisme

Om extremistisch gedrag en wetsovertredingen te voorkomen, is vroegtijdig ingrijpen cruciaal. Gemeenten voeren multidisciplinaire overleggen, nemen maatregelen en grijpen in waar nodig. Online platforms spelen een steeds grotere rol bij het verspreiden van haat en extremistische boodschappen, wat kan leiden tot normalisering van extremisme. Daarom wordt er actief opgetreden tegen extremistische uitingen, zoals het ter verantwoording roepen van platformen die hieraan meewerken en het weren van extremistische sprekers.

Minister Yeşilgöz benadrukt het belang van het bestrijden van extremistische boodschappen en het beschermen van onze open democratie. Lokale overheden dienen hierbij ondersteund te worden om adequaat op te treden.

Over de Nationale Extremismestrategie

De Nationale Extremismestrategie is ontwikkeld onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in samenwerking met diverse departementen en partners. De strategie bouwt voort op de analyse van extremisme van het Analistennetwerk Nationale Veiligheid van vorig jaar oktober.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 17 mei 2024
Bron laatst geupdate op: 17 mei 2024
Herschreven op 11 juli 2024
Bron: Justitie en Veiligheid