Openrijk logo
Dutch Flag
Nieuwe Wet tegen seksueel misbruik ingevoerd

Nieuwe Wet tegen seksueel misbruik ingevoerd

Vanaf 1 juli is de nieuwe Wet tegen seksueel misbruik van kracht. Deze wet beschermt slachtoffers van seksueel geweld en ongewenst seksueel gedrag beter volgens de strafwet. Om mensen te informeren over de wet en het belang van wederzijdse toestemming vóór en tijdens seks, begint vandaag een landelijke voorlichtingscampagne.

In de nieuwe Wet tegen seksueel misbruik zijn meer vormen van ongewenst seksueel gedrag strafbaar, ook online. De straffen zijn aangescherpt. Voor aanranding en verkrachting is geen dwang meer nodig om strafbaar te zijn. Ook seksuele intimidatie (offline en online) en sexchatten zijn verboden. Verkrachting kan niet meer verjaren.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid, zegt: “Seksueel misbruik, zoals seksueel geweld, kindermisbruik en intimidatie, heeft ernstige en langdurige gevolgen. Met de nieuwe wet willen we duidelijk maken dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Zowel offline als online. Hoewel we dit al normaal vinden, was de bestaande wet nog niet voldoende. Iemand is strafbaar als die persoon weet of had moeten weten dat de ander niet wil, maar toch doorgaat. Door duidelijke grenzen te stellen en aan te geven wat wel en niet acceptabel is, kunnen we bijdragen aan meer veiligheid en vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Goede voorlichting over toestemming vóór en tijdens seks is essentieel. Het zorgt voor rust en zekerheid voor beide partijen. En daarom voeren we deze campagne.”

Strafbaar is het als:

  • je doorgaat met seksuele handelingen terwijl de ander duidelijk aangeeft dit niet te willen
  • je iemand op intimiderende wijze seksueel benadert, op straat, online of via sociale media. Of dit strafbaar is, hangt af van factoren zoals de inhoud van de benadering, de duur, frequentie, omgeving en situatie.
  • je een kind jonger dan 16 jaar benadert, of een kwetsbaar kind van 16 of 17 jaar, op seksueel gebied. Dit geldt zelfs voordat er een voorstel is gedaan voor een ontmoeting met seksuele bedoelingen. Hierdoor kan de politie sneller optreden om kindermisbruik te voorkomen.

De wet benadrukt simpelweg dat seks vrijwillig moet zijn. Controleer daarom altijd of de ander ook wil door te letten op zowel verbale als non-verbale signalen. Let bijvoorbeeld op duidelijk ‘nee’ zeggen, huilen of wegduwen. Maar ook op non-verbale signalen zoals wegdraaien, stilhouden of bevriezen.

Meer ondersteuning voor slachtoffers

Voor mensen die toch een nare ervaring hebben gehad, biedt de wet meer houvast voor het melden en mogelijk aangifte doen bij de politie. Bewijsmateriaal zoals sporen op het lichaam, camerabeelden en tekstberichten blijft belangrijk. Slachtoffers kunnen ook ondersteuning krijgen van het Centrum Seksueel Geweld en Slachtofferhulp Nederland.

Over de voorlichtingscampagne

De landelijke campagne informeert over de nieuwe wet en welke vormen van ongewenst seksueel gedrag sinds 1 juli strafbaar zijn. De campagne benadrukt dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Het bevestigt dat ongewenst seksueel gedrag onacceptabel is en draagt zo bij aan preventie. De komende weken zal de campagne te zien zijn via online en sociale media, digitale radio en buitenreclame.

Meer weten? Op metelkaartrekkenwedegrens.nl vind je meer informatie over de wet, het voorkomen van seksueel misbruik en de campagne.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 1 juli 2024
Bron laatst geupdate: 6 augustus 2024
Openrijk publicatie: 4 juli 2024
Bron: Justitie en Veiligheid