Openrijk logo
Dutch Flag
Nieuwe campagne waarschuwt tegen gevaarlijk opvoeren van elektrische fietsen

Nieuwe campagne waarschuwt tegen gevaarlijk opvoeren van elektrische fietsen

Minister Barry Madlener (IenW) start vandaag in Rotterdam een campagne tegen het gevaarlijke illegale gebruik van opgevoerde elektrische fietsen, die met snelheden tot wel 60 kilometer per uur over de weg razen.

Minister Madlener benadrukt: “Steeds vaker horen we van ongelukken met elektrische fietsen die met gevaarlijke snelheden over de weg scheuren. Dit is niet alleen levensgevaarlijk, maar ook verboden. De campagne heeft twee doelen: het verduidelijken van de regels en het benadrukken van de risicos. Bij een ongeval ben je bijvoorbeeld niet verzekerd en moet je mogelijk duizenden euros aan schade betalen. Het kan dus behoorlijk fout aflopen.”

Regels en risico’s

Het is verboden om rond te rijden op een opgevoerde elektrische fiets. Boven de 25 kilometer per uur mag de fiets geen elektrische ondersteuning meer geven. Daarnaast mogen fietsen geen motorvermogen hebben hoger dan 250 watt en is het illegaal om een gashendel te hebben waarmee je harder kunt dan 6 kilometer per uur. Als je voertuig niet aan deze regels voldoet, wordt het beschouwd als een bromfiets en moet het worden gekeurd door de RDW. Dit brengt verplichtingen met zich mee zoals het dragen van een helm, een minimumleeftijd en een rijbewijsplicht.

Bij overtreding van deze regels riskeer je een boete van € 310. Bij herhaalde overtreding krijg je niet alleen een boete, maar wordt ook je voertuig in beslag genomen. Bovendien kan iedereen boven de 12 jaar hiervoor een strafblad krijgen. Bestuurders van opgevoerde elektrische fietsen zijn niet verzekerd, wat betekent dat ze bij een ongeval duizenden euros aan schade- en ziektekosten kunnen verwachten.

Campagne

De campagne genaamd t kan hard gaan richt zich specifiek op jongeren en hun ouders. Via radiospotjes, sociale media en posters worden zij gewaarschuwd voor de risicos van het niet naleven van de regels. De posters worden op diverse locaties verspreid, van bushokjes tot scholen. Gemeenten en scholen kunnen deze posters ook aanvragen.

De aftrap van de campagne vindt plaats in Rotterdam. Minister Madlener gaat samen met TeamAlert in gesprek met jongeren die op hun elektrische fiets langsrijden. Tegelijkertijd controleert de politie of de voertuigen wettelijk worden gebruikt.

Brede aanpak

De campagne is een van de initiatieven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om opgevoerde elektrische fietsen aan te pakken. Er wordt tevens gewerkt aan nieuwe wetgeving om de verkoop en gebruik van hard- en software die snelheidscontroles beïnvloeden, te verbieden.

Daarnaast is er een lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen. Verder zal er handhaving plaatsvinden door zowel de politie als de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 5 september 2024
Bron laatst geupdate: 5 september 2024
Openrijk publicatie: 5 september 2024
Bron: Infrastructuur en Waterstaat