Beheer
Het ministerie van LNV gaat met de provincies in overleg over het beheer van wolven in landelijke gebieden, waarbij een langetermijnvisie wordt ontwikkeld. Het doel is om ruimte te creëren voor wolven in Nederland, terwijl ook de veiligheid van gehouden dieren, zoals schapen, gewaarborgd wordt.
Makkelijker omgaan met wolven
Minister Van der Wal verwelkomt het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden en benadrukt het belang van een gebalanceerde aanpak: “De terugkeer van wolven draagt bij aan de biodiversiteit, maar roept ook zorgen en angst op. Het advies houdt rekening met diverse standpunten in de maatschappij over wolven. Samen met de provincies kan het ministerie hiermee aan de slag om een beheersbare situatie te creëren. Door slim gebruik te maken van mogelijkheden, wordt het eenvoudiger om met wolven samen te leven. Dit is gunstig voor de bescherming van wolven als diersoort en respecteert de bezorgdheid van burgers en boeren.”
Steun voor dierhouders bij veebescherming
Het ministerie van LNV zal met de provincies bespreken hoe dierhouders verder ondersteund kunnen worden bij het beschermen van hun vee tegen wolvenaanvallen. Gezien de belangrijke rol van de provincies hierin, is het stimuleren van het gebruik van wolfwerende rasters, zoals in Vlaanderen, essentieel voor een effectieve bescherming van gehouden dieren.
Door adequate bescherming van vee kunnen schades worden voorkomen. Het ministerie werkt samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), provincies en belanghebbenden aan het verduidelijken van de vereiste maatregelen voor dierhouders volgens de wettelijke normen. Deze maatregelen zijn opgenomen in het interprovinciale wolvenplan.
Landelijk Informatiepunt Wolf
De aanwezigheid van wolven kan angst veroorzaken bij burgers en dierhouders. Minister Van der Wal erkent deze bezorgdheid en wil helpen om deze te verminderen. Daarom wordt er samen met de provincies en belanghebbenden onderzocht hoe het Landelijk Informatiepunt Wolf kan bijdragen aan het verstrekken van informatie over wolven en het omgaan met angsten. Mogelijk wordt dit informatiepunt uitgebreid met een meldpunt en/of kenniscentrum.
Het is aan de volgende regering om het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden concreet uit te voeren, zowel inhoudelijk als financieel. De landelijke aanpak voor het samenleven met wolven dient goed aan te sluiten op de plannen van de provincies.
Voorstel voor verlaging beschermde status wolf
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de beschermde status van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ onder het Verdrag van Bern. Minister Van der Wal is van plan om voor dit voorstel te stemmen. Deze verandering kan Nederland in de toekomst meer flexibiliteit bieden bij het bepalen van de beschermingsmaatregelen voor wolven. Het is echter belangrijk om te blijven werken aan het behoud van de wolf. Een eventuele aanpassing van de beschermde status heeft op dit moment nog geen directe gevolgen voor de bescherming van wolven in Nederland, aangezien dit eerst wettelijk moet worden vastgelegd op Europees en nationaal niveau.