Dijkgraaf: “We zien dat de acceptatie van lhbtiq+ personen een pas op de plaats lijkt te maken en tegelijkertijd dat de groep die gelijke rechten voor lhbtiq+ personen niet accepteert, luider wordt. Zowel in Nederland als in andere Europese landen. Daar maak ik mij zorgen over. Ik vind dat we nadrukkelijker moeten blijven opstaan voor de bescherming van deze fundamentele mensenrechten. Emancipatie gaat altijd in golfbewegingen. Het is in ieder geval geen balletje dat vanzelf vooruit rolt. Het vraagt continue aandacht en inzet, van onszelf, van lidstaten, ngo’s, van rolmodellen en van de samenleving als geheel. Uiteindelijk meet je de kwaliteit van een samenleving af aan hoeverre we een veilige ruimte bieden aan iedereen.”
Opkomen voor mensenrechten
Dijkgraaf benadrukt het belang van het Europese IDAHOT+ Forum dat dit jaar in Nederland plaatsvindt. In Nederland staat ongeveer negen op de tien mensen achter gelijke rechten voor lhbtiq+ personen. Echter, de mensenrechten van lhbtiq+ personen staan zowel hier als in veel andere delen van Europa onder druk. Op het IDAHOT+ Forum delen overheden en maatschappelijke organisaties kennis en best practices over lhbtiq+ beleid. Met de onthulling van twee Europese ranglijsten voor lhbtiq+ mensenrechten, de ILGA-Europe Rainbow Europe Map and Index en de TGEU Trans Rights Map, wordt duidelijk waar sommige landen nog verbeteringen kunnen doorvoeren. Deelnemende landen ondertekenen tevens een ministeriële verklaring, waarmee ze zich inzetten voor het beschermen van gelijke rechten en het bevorderen van de maatschappelijke positie en acceptatie van lhbtiq+ personen.
Reis per Regenboogtrein naar Brussel
Na het evenement in Den Haag vertrekt vanaf Den Haag HS de Rainbow Express naar Brussel, op initiatief van Nederland en het Belgische EU-voorzitterschap. Het Belgische voorzitterschap neemt het stokje over en organiseert op 17 mei in Brussel de EU-conferentie “Pride Alliances and Policy: Towards a Union for Equality.” Minister Dijkgraaf reist mee op deze regenboogtrein en bespreekt in Brussel verdere stappen omtrent gelijke behandeling van lhbtiq+ personen binnen de Europese Unie.
Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie
Op 17 mei, 34 jaar geleden in 1990, besloot de Wereldgezondheidsorganisatie om homoseksualiteit niet langer te classificeren als een psychische stoornis. Sindsdien wordt 17 mei herdacht als de Internationale Dag tegen homofobie, lesbofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie, met verschillende activiteiten wereldwijd. In 2013 nam Nederland het initiatief voor de eerste editie van het Europese IDAHOT+ Forum. Sindsdien organiseert ieder jaar een Europees land rond deze datum het IDAHOT+ Forum, waar beleidsmakers, experts, mensenrechtenverdedigers en ngo’s samenkomen om te praten over lhbtiq+ mensenrechten, ontwikkelingen in Europa en het verbeteren van samenwerking voor de rechten van lhbtiq+ personen. Dit jaar organiseert het ministerie van OCW op 14, 15 en 16 mei opnieuw het evenement. Het thema van dit jaar is de toekomst van vrijheid en gelijkheid in Europa. Meer informatie over het programma is te vinden op deze pagina.