Openrijk logo
Dutch Flag
Versterken van veiligheid en veerkracht in onze democratische rechtsstaat

Versterken van veiligheid en veerkracht in onze democratische rechtsstaat

Het is belangrijk om Nederland veilig en rechtvaardig te houden, zodat mensen veilig en in vrijheid kunnen samenleven. Onze veiligheid, vrijheden en de democratische rechtsstaat worden bedreigd door maatschappelijke polarisatie, georganiseerde misdaad en capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen. Vandaag presenteert het kabinet een regeerprogramma met maatregelen om Nederland veiliger en rechtvaardiger te maken.

Versterking van veiligheid en weerbaarheid in onze rechtsstaat

Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid heeft drie prioriteiten in deze kabinetsperiode: de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit, het verhogen van de weerbaarheid van Nederland en het vergroten van het vertrouwen in de rechtsstaat.

"Om onze democratie en rechtsstaat te beschermen, versterkt het kabinet de aanpak van ondermijnende criminaliteit door ons land minder aantrekkelijk te maken voor criminelen. Er zullen zwaardere straffen worden opgelegd en criminelen harder worden aangepakt door hun geld en eigendommen af te nemen. Daarom wordt er flink geïnvesteerd in opsporing door de politie en het Openbaar Ministerie. Criminelen maken helaas ook misbruik van onze open economie en sterke infrastructuur. Daarom wordt corruptie strenger aangepakt door zwaardere straffen op te leggen en overheden en bedrijven bewust te maken van hun zwakke punten. Dat is waar ik me de komende jaren hard voor zal maken."

Ondermijnende criminaliteit vormt een gevaar voor onze samenleving. Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken samen om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor georganiseerde ondermijnende criminaliteit en om zich weerbaarder op te stellen. Ook de weerbaarheid van overheden, bedrijven en burgers moet omhoog. De dreigingen zijn urgenter en complexer dan ooit. Daarom zet het kabinet zich in voor het verhogen van de weerbaarheid, zodat onze samenleving ook tijdens crises kan blijven functioneren. Samenleven in veiligheid en vrijheid vraagt ook iets van de samenleving. Daarom wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen (vreedzaam) demonstreren en acties die de orde verstoren. Er wordt samengewerkt met burgemeesters, politie, het Openbaar Ministerie en anderen om een optimale mix van maatregelen te vinden om vreedzame demonstraties mogelijk te maken en kordaat op te treden tegen degenen die de wet overtreden.

Uitvoeren van opgelegde straffen

Het kabinet streeft ook naar een snelle en consequente uitvoering van straffen. Het capaciteitstekort in het gevangeniswezen wordt aangepakt, inclusief de groeiende groep zelfmelders. De Dienst Justitiële Inrichtingen werkt samen met andere organisaties om maatregelen te nemen om het tekort aan capaciteit zoveel mogelijk te verminderen. Er wordt ingezet op structurele oplossingen.

Staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid: “Opgelegde straffen moeten daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het capaciteitsprobleem in het gevangeniswezen en de TBS-instellingen wordt met prioriteit aangepakt. Hiervoor is het essentieel om goed personeel te behouden en aan te trekken. Er komt extra celcapaciteit door de realisatie van een ander type gevangenis met een sober programma voor criminelen met een korte straf. Ik ga graag aan de slag met de taken in het regeerprogramma, want het is onbegrijpelijk voor de samenleving dat criminelen vrij rondlopen.”

De rechtsstaat is van ons allemaal

De democratische rechtsstaat moet de grondrechten waarborgen, zorgen voor vreedzame oplossingen van conflicten en waar nodig haar burgers beschermen tegen de overheid en ervoor zorgen dat mensen de juiste hulp krijgen. Het kabinet versterkt daarom de toegang tot het recht, zodat mensen en bedrijven sneller en eenvoudiger een passende en duurzame oplossing kunnen vinden voor juridische problemen. De grondrechten worden beter gewaarborgd door de oprichting van een constitutioneel hof en een betere toetsing van de grondrechten bij het opstellen van wetten. Bij ingrijpende kinderbeschermingsmaatregelen moeten ouders en kwetsbare kinderen beter worden gehoord, betrokken en ondersteund.

Het kabinet streeft naar kwalitatief goede besluitvorming, rechtsbijstand in juridische procedures en het versterken van de rol van de kinderrechter. Daarnaast gaat het kabinet door met de aanpak van jeugdcriminaliteit, inclusief het programma Preventie met Gezag, om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of verder afglijden.

Staatssecretaris Rechtsbescherming, Teun Struycken: “Onze democratische rechtsstaat is van onschatbare waarde. We moeten onze grondrechten beschermen en zorgen voor duidelijke en uitvoerbare wetten. De rechtsbescherming moet sterker worden en mensen moeten toegang hebben tot het recht. Zo vergroten we het vertrouwen in de rechtsstaat. Dat is de taak voor dit kabinet, én voor de samenleving.”

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 13-09-2024
Bron laatst geupdate op: 19-09-2024
Herschreven op 19-09-2024
Bron: Justitie en Veiligheid