Afke van Rijn, Directeur Generaal van Milieu en Internationaal, maakte dit bekend tijdens de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan. Ze neemt de plaats in van staatssecretaris Chris Jansen.
Vrachtwagens en bussen zijn cruciaal voor transport, maar ze zorgen ook voor veel vervuiling. Hoewel ze wereldwijd slechts 4% van het wegverkeer uitmaken, gebruiken ze meer dan een derde van de brandstoffen en stoten 70% van de stikstof uit.
Wereldwijde samenwerking voor schone lucht
CO2-uitstoot en luchtvervuiling stoppen niet bij landsgrenzen. Daarom is wereldwijde samenwerking nodig. Nederland lanceerde samen met CALSTART de Global Memorandum of Understanding on Zero-Emission Medium- and Heavy-Duty Vehicles op de Klimaattop in Glasgow in 2021. Participerende landen willen dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen zero-emissie zijn. Deze doelstellingen zijn essentieel om de klimaatdoelen te bereiken.
Voordelen voor Nederland
De Global MOU biedt kansen voor de Nederlandse economie. Nederland is een wereldleider in duurzame mobiliteit. Door samen te werken, sturen we een sterk signaal af om verduurzaming te bevorderen. Dit versnelt de productie van duurzame voertuigen en maakt ze betaalbaarder.
Vandaag ondertekenden 2 nieuwe landen de overeenkomst, waardoor het totaal op 38 landen komt. Samen vertegenwoordigen deze landen 20% van de nieuwe vrachtwagens en bussen op de markt en 39,5% van de mondiale economie.
Ondersteuners van de ambitie
Naast 38 landen, hebben meer dan 200 organisaties zoals deelstaten, banken en vrachtwagenfabrikanten zich aangesloten bij dit initiatief. Dit omvat onder andere Maersk en DFDS, die beide grote vrachtwagenvloten hebben. Ook Nederlandse bedrijven zoals Heineken en Albert Heijn hebben zich aangesloten.
Staatssecretaris Jansen: “Het is geweldig om te zien dat steeds meer landen en organisaties deelnemen. Dit bevordert niet alleen CO2-reductie, maar biedt ook kansen voor ons bedrijfsleven.”
Meer informatie
Hier is een lijst van deelnemende landen aan de Global MOU voor zwaar wegvervoer:
Naast Nederland zijn er landen zoals België, Chili, Noorwegen, en de Verenigde Staten. De volledige lijst bevat 38 landen en diverse organisaties.
Voor meer informatie over andere betrokken partijen, zie: Global Commercial Drive To Zero Program