Openrijk logo
Dutch Flag
Kabinet investeert 80,9 miljoen in microchiptechnici

Kabinet investeert 80,9 miljoen in microchiptechnici

Het kabinet steekt 80,9 miljoen euro in het opleiden van technici voor de microchipsector. Mbo’s, hogescholen en universiteiten gaan hierbij helpen, vooral in de regio’s Brainport Eindhoven, Delft, Noord-Nederland en Twente.

Investering in de microchipsector

Het kabinet heeft in maart aangekondigd 2,5 miljard euro te investeren in de microchipsector.

Minister Beljaarts: “Nederland heeft een sterke halfgeleidersector en het kabinet blijft hierin investeren. Dit is essentieel voor onze economie en helpt afhankelijkheid van andere landen verminderen. Microchips zijn te vinden in veel dagelijkse apparaten zoals auto’s en telefoons. Innovaties in deze technologie zijn noodzakelijk en Nederland wil hierin vooroplopen.”

Goed opgeleide technici zijn belangrijk voor bedrijven zoals ASML. De komende jaren zullen er ongeveer 38.000 extra technici nodig zijn, vooral in Brainport Eindhoven. Daarom heeft het kabinet 450 miljoen euro beschikbaar gesteld, plus 80 miljoen euro per jaar.

De eerste lichting van deze investeringen is vandaag aangekondigd. Het merendeel van het geld, 45 miljoen euro, gaat naar onderwijs in Brainport Eindhoven. Delft ontvangt 9,4 miljoen euro, Noord-Nederland 5,9 miljoen euro en Twente 20,4 miljoen euro.

Dit is een investering voor de komende twee jaar. Ook later is er geld beschikbaar. Gebeurt alles positief, kan de rest van het geld gebruikt worden. Bedrijven en onderwijsinstellingen dragen samen 310 miljoen euro bij.

Minister Bruins: “Met deze investeringen verbeteren we het techniekonderwijs in Nederland. Dit is gunstig voor zowel studenten als de economie. Goed techniekonderwijs is een vereiste voor de toekomst.”

Slimmer opleiden voor de toekomst

De plannen zijn opgesteld door de onderwijsinstellingen zelf. Ze zorgen voor meer ruimte voor studenten in technische opleidingen, en slimmer samenwerken tussen mbo’s, hogescholen en universiteiten. Hierdoor krijgen meer mensen de kans om in de sector aan de slag te gaan. Er komen onder andere meer praktijkgerichte lessen en leer-werktrajecten.

Een speciale groep, onder leiding van Hans de Jong, heeft deze plannen beoordeeld en advies gegeven aan de ministers over de beste aanpak om snel meer technici op te leiden.

Infrastructuur voor groei

Het kabinet kijkt ook naar andere belangrijke zaken voor de microchipsector. Dit omvat het verbeteren van het stroomnet, zorgen voor goede wegen en openbaar vervoer, en het bouwen van meer huizen in de regio Brainport Eindhoven.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 20 november 2024
Bron laatst geupdate: 20 november 2024
Openrijk publicatie: 20 november 2024
Bron: Economische Zaken