In Rotterdam scheiden we afval zoals papier, glas en textiel. Dit helpt om waardevolle grondstoffen en energie te besparen. Recent zijn ook groente-, fruit- en etensresten (gfe) ingezameld in wijken, waaronder het Oude Westen. Hier volgen 5 veelgestelde vragen over gfe.
Waarom worden gfe-afval apart ingezameld?
Ongeveer een derde van ons afval bestaat uit gfe. Als dit bij restafval terechtkomt, wordt het verbrand, wat zonde is. Gfe helpt om compost te maken, dat weer als voeding voor planten en bomen kan dienen. Deze compost is ook nuttig in de land- en tuinbouw.
Wat kan in de gfe-container?
In de gfe-container kunnen etensresten zoals brood, pasta, rijst en vlees- en visbotjes. Kaasresten zijn toegestaan, maar kaaskorsten niet, omdat die vaak plastic bevatten. Het is ook belangrijk om alleen biologisch afbreekbare zakjes te gebruiken. Plastic zakken zijn niet toegestaan.
Wat gebeurt er met het gfe-afval?
De gemeente haalt gfe elke week op en brengt dit naar een fabriek. Daar wordt het op verwerkt tot compost, een proces dat 6 tot 7 weken duurt.
Waarom zijn er nog geen containers in elke wijk?
De gemeente plaatst gfe-containers geleidelijk aan in verschillende wijken. Er staan nu meer dan 800 containers in gebieden zoals Blijdorp en Kralingen. We hopen uiteindelijk ongeveer 2.900 containers te hebben voor heel Rotterdam.
Hoe goed worden de gfe-containers gebruikt?
De gfe-containers worden over het algemeen goed gebruikt. In sommige wijken worden ze zelfs twee keer per week geleegd. Het is belangrijk dat alleen gfe in de containers komt en geen ander afval, zoals plastic, omdat dat de compostproductie verstoort.
Wil je meer leren over gfe-inzameling en ook een video zien? Kijk op de Gfe-pagina.