België en Nederland hebben al een lange geschiedenis van samenwerking op verschillende technologische gebieden, waaronder nucleair onderzoek, halfgeleiders, nanotechnologie en fotonica. Beide landen streven ernaar om de Einstein Telescope naar de Euregio Maas-Rhein te brengen. De BSBF-conferentie biedt hightechbedrijven de kans om hun kennis uit te breiden en nieuwe markten aan te boren met innovatieve technologische producten.
Enkele van de grootste Europese onderzoeksorganisaties, zoals CERN, ESA, ESRF en Fusion4Energy, zullen tijdens de tweejaarlijkse BSBF ondernemers informeren over de laatste technologische ontwikkelingen, uitdagingen, inkoopmogelijkheden en samenwerkingskansen. Deze instituten hebben gezamenlijk miljarden euro’s aan investeringsplannen, wat hen bijzonder aantrekkelijk maakt voor het Nederlandse en Belgische hightech bedrijfsleven.
Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken verklaarde: “De wereld is verwikkeld in een technologische race om oplossingen te vinden voor diverse maatschappelijke en economische uitdagingen. Het is essentieel dat we voorop blijven lopen in kennis en innovatie om onze gezondheid, veiligheid en toekomstige werkgelegenheid te waarborgen. Daarom is het van groot belang dat we de samenwerking tussen ondernemers en grote onderzoeksinstituten verder bevorderen en ondersteunen.”
Het Nederlandse netwerk van Industrial Liaisons (ILO-net) heeft, samen met de Belgische technologische brancheorganisatie Agoria, het initiatief genomen om de conferentie naar de hightechregio Aachen-Leuven-Eindhoven te halen, met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken. ILO-net bestaat uit negen nationale onderzoeksorganisaties onder de NWO-instituten. Agoria vertegenwoordigt 2.000 technologische mkb-bedrijven. De provincie Limburg speelt ook een ondersteunende rol bij de organisatie van BSBF 2026.