Openrijk logo
Dutch Flag
Defensie onderzoeken locaties voor luchtmachtuitbreiding

Defensie onderzoeken locaties voor luchtmachtuitbreiding

Defensie onderzoekt nog 5 locaties voor uitbreiding van jachtvliegtuigen: vliegbases Woensdrecht, De Peel en drie luchthavens. Dit is nodig voor verbetering van tactisch luchttransport.

Defensie stopt met het onderzoeken van enkele eerder aangeduide locaties voor de uitbreiding van jachtvliegtuigen. Daaronder vallen de vliegbases Volkel, Leeuwarden, Gilze-Rijen en Eindhoven. Ook de onverharde landingsbaan van Twente Airport en verschillende oefenterreinen zijn niet meer in de running. De definitieve beslissing hierover komt pas in 2025, wanneer het kabinet de Beleidsvisie Ruimte voor Defensie vaststelt.

Zorg om geluidshinder

Defensie heeft extra ruimte nodig om het trainen met jachtvliegtuigen te verbeteren. Ondanks gebruik van simulatoren en trainingen in het buitenland, zijn de mogelijkheden in Nederland te beperkt. Omwonenden maken zich zorgen over geluidshinder. In het onderzoek naar de milieueffecten (planMER-onderzoek) is het aantal woningen in de omgeving belangrijk. Lelystad Airport heeft de minste negatieve impact op het aantal woningen, gevolgd door de voormalige vliegbasis De Peel en Groningen Eelde Airport.

Voor Twente Airport en Vliegbasis Woensdrecht, die meer hinder voor bewoners veroorzaken, wordt slechts de helft van de behoefte verder onderzocht.

Onverharde landingsbaan

Een korte onverharde landingsbaan is belangrijk voor het trainen van tactische transportvliegtuigen. Dit kan momenteel niet in Nederland, ook al is het noodzakelijk voor opleidingen en trainingen. Militairen van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen moeten bijvoorbeeld leren om snel te prepareren en herstellen, wat met een dirt strip kan worden geoefend.

Ook hier is het aantal woningen dat last heeft van geluid meegenomen in het onderzoek. Onderzoek toont aan dat Deelen en de voormalige vliegbasis De Peel als beste uit de bus komen, maar de impact op de natuur is bij Deelen groot vanwege de ligging in de Veluwe.

Vervolgstappen

Defensie heeft vorige maand alvast enkele locaties bekendgemaakt die wel of niet verder onderzocht worden binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. De resultaten voor nieuwe uitbreidingen zijn toen nog niet gepresenteerd aan de provincies en gemeenten.

Beslissing aan het kabinet

Begin 2025 wordt verwacht dat de ontwerp Beleidsvisie Ruimte voor Defensie uitkomt. Het kabinet besluit dan welke locaties het voorkeur geven voor uitbreiding van de luchtmacht. Dit komt na uitgebreide milieueffectrapportages. Na publicatie van de ontwerpvisie kan iedereen in Nederland feedback geven, wat het kabinet meeneemt in de uiteindelijke beslissing.

Versteviging van de defensie

De defensie moet groeien om Nederland en haar bondgenoten effectief te kunnen beschermen. Daarom is meer ruimte nodig voor oefeningen en opslag van materiaal, en ook voor het verplaatsen van bondgenoten door Nederland.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 13 december 2024
Bron laatst geupdate op: 13 december 2024
Herschreven op 13 december 2024
Bron: Defensie