De campagne, te zien op tv en online, helpt mensen te leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen. Dit maakt buurten veiliger. Geregisseerd door Achmed Akkabi, is het de eerste actie onder ‘Houd misdaad uit je buurt’, waar politie, justitie en gemeenten samenwerken. Het doel is om burgers te betrekken bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.
Georganiseerde criminaliteit
De noodzaak is groot: schietincidenten en explosies ontstaan soms in woonwijken. Minister David van Weel zegt: Criminelen zijn risicoloos en doen verder niets met de gevaren van hun handelen. Bewoners zijn echter alert op verdachte situaties en hun meldingen zijn essentieel. Als je iets merkwaardigs opmerkt, meld het dan. Het kan helpen om gevaarlijke activiteiten te stoppen en Nederland veiliger te maken.
Herken verdachte situaties
Voorbeelden van verdachte signalen zijn: een huis met veel camera’s, grote tonnen die naar binnen worden gesleept of iemand met veel dure spullen. Deze situaties komen voor in de drie tv-commercials. Verder is er een website en zijn er social media stories die tips geven over het herkennen van criminaliteit. Aanmoedigingen om buren of de wijkagent in te schakelen zijn ook belangrijk. Praat bij twijfel met iemand die je vertrouwt.
Jouw betrokkenheid is belangrijk
Hanneke Ekelmans, van de politie, legt uit: Veiligheid begint bij iedereen. Deze campagne laat zien dat iedereen iets kan doen. Zie je iets verdachts? Meld het dan. Samen kunnen we criminele activiteiten aanpakken en onze buurt veiliger maken. Het herkennen en reageren op verdachte signalen maakt ons sterker als gemeenschap.
Meer informatie over de campagne
‘Vreemd of verdacht?’ is de eerste campagne van ‘Houd misdaad uit je buurt’. Justitie en de politie hebben nieuwe communicatiemethoden ontwikkeld om de betrokkenheid van burgers bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit te verhogen. Joeri Jansen van het team zegt: De commercials van Achmed Akkabi tonen een realistische blik op criminaliteit. Dit maakt het belang van de boodschap krachtiger. Vaak herkennen mensen hun eigen ervaringen in de scènes.
Op de campagne website houdmisdaaduitjebuurt.nl vind je tips over hoe je verdachte situaties kunt herkennen.