Bij politiegeweld wordt alles geregistreerd en beoordeeld. Dit helpt om te begrijpen wanneer en waarom er geweld gebruikt wordt. Ook leren we van ons eigen gedrag. Deze rapportage richt zich op de gebeurtenissen van 6 tot 13 mei.
Peter Holla, politiechef van Amsterdam, zegt: ‘Veel mensen waren geschrokken van het geweld van beide zijden. In Amsterdam zijn we gewend aan demonstraties, maar soms moet de politie ingrijpen om de openbare orde te handhaven. Wat we in mei zagen, was echter uitzonderlijk. We hebben geweld toegepast tegen demonstranten die niet opzettelijk de confrontatie zochten. Veel studenten beseften niet dat het negeren van een politiebevel kan leiden tot fysieke actie. De ontruimingen waren soms heftig en de beelden waren schokkend. Ook al was ons optreden wettelijk toegestaan, de vraag blijft of het noodzakelijk was. We begrijpen ook goed dat de gevolgen van geweld zowel fysiek als mentaal kunnen zijn voor de betrokken demonstranten en het spijt ons als zij daar nog last van hebben. Ik wil graag in gesprek met demonstranten die een klacht hebben.
Ik voel ook een grote verantwoordelijkheid voor mijn collega’s, die soms enorme risico’s nemen. Agenten zijn bekogeld met stenen, vuurwerk en zelfs aangevallen met brandblussers. Dat zijn strafbare feiten die niets met demonstreren te maken hebben. Ik respecteer hun werk en begrijp de complexiteit van hun acties.’
Lees de volledige rapportage hier en de begeleidende brief van de politiechef hier.