Openrijk logo
54 Nieuwe Nederlandse Biotechnologische Innovaties in Ontwikkeling

54 Nieuwe Nederlandse Biotechnologische Innovaties in Ontwikkeling

Het kabinet investeert € 17,6 miljoen in 54 innovatieve biotechnologische projecten. Deze uitvindingen verbeteren onze gezondheid en het milieu, zoals betere medicijnen en het verwijderen van schadelijke stoffen uit water. Minister Bruins zegt dat Nederland moet blijven investeren in wetenschap om zowel de samenleving als de economie te versterken.

Minister Bruins: “Ondanks de bezuinigingen zijn er nog steeds mogelijkheden voor innovatie die het leven van mensen kunnen verbeteren, en dat is van groot belang voor onze toekomst.”

54 Wetenschappelijke Projecten met Impact

In het afgelopen jaar zijn onderzoekers en bedrijven bezig geweest met het indienen van projectvoorstellen in biotechnologie. Deze projecten zijn gericht op themas zoals gezondheid, voedselkwaliteit, en milieu. Om de subsidie te krijgen, moet een project veelbelovend zijn en directe voordelen bieden voor de maatschappij. Met deze aanpak wil de overheid bijdragen aan een sterkere economie en een gezondere samenleving. Biotechnologie is wereldwijd een groeiend gebied waar veel geld te verdienen valt. Prognoses verwachten dat de winst tot 2030 zal verdrievoudigen, wat maakt dat investeren nu slim is.

Innovaties in biotechnologie zijn vaak kostbaar in ontwikkeling. Daarom zijn bedrijven soms terughoudend om hier in te investeren. Dankzij de steun van het Biotech Booster programma kunnen veelbelovende ideeën nu wel gerealiseerd worden en zo ons leven verbeteren.

Opwindende Innovaties

Deskundigen hebben de meest veelbelovende voorstellen geselecteerd voor de € 17,6 miljoen investering. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Gerichte Antibiotica met Nanodeeltjes: Een team van de TU Twente heeft nanodeeltjes ontwikkeld die antibiotica gericht afleveren in bacteriën, wat het gebruik van deze medicijnen effectiever maakt.
  2. Blaastest voor Allergieën: Onderzoekers van het LUMC hebben een eenvoudige blaastest ontwikkeld om voedselallergieën zoals lactose-intolerantie op te sporen, vergelijkbaar met dronkenrijden tests.
  3. PFAS Verwijderen met Champignonresten: Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben micro-organismen ontdekt die PFAS uit water kunnen verwijderen, wat helpt om vervuiling tegen te gaan.
  4. Methaan Omzetten naar Bioplastic: Onderzoekers van Hogeschool Arnhem Nijmegen hebben een bacterie geïsoleerd die methaan omzet in bioplastic, wat helpt bij het verminderen van broeikasgassen.
  5. Betere Eierstokkankerbehandeling: Het biotechbedrijf VitroScan ontwikkelt een test om de reactie op chemotherapie bij vrouwen met eierstokkanker beter te voorspellen.
  6. Biologisch Afbreekbare Zaadcoating: TU Delft heeft een coating ontwikkeld voor zaadjes zonder plastic, wat beter is voor zowel voedsel als het milieu. Ze onderzoeken ook of ze nutriënten kunnen toevoegen om het gebruik van kunstmest te verminderen.

Toekomstige Impact op ons Leven

Met deze investering krijgen wetenschappers en bedrijven 2 tot 4 jaar om hun innovaties te ontwikkelen tot producten en processen die we in het dagelijks leven kunnen gebruiken.

Het Biotech Booster programma kan begin 2025 mogelijk opnieuw worden voortgezet. Het ministerie is momenteel bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden. Later dit jaar besluit het kabinet of het programma een lange termijn vervolg krijgt.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 25 november 2024
Bron laatst geupdate op: 25 november 2024
Herschreven op 25 november 2024
Bron: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap