Openrijk logo
Dutch Flag
Overheidsinitiatief om seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld aan te pakken

Overheidsinitiatief om seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld aan te pakken

De overheid heeft samen met de samenleving en diverse organisaties een actieprogramma opgezet om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te pakken. Het doel is om met wet- en regelgeving, publiekscampagnes, het creëren van veilige omgevingen, het betrekken van omstanders en het bieden van goede hulpverlening dit maatschappelijke probleem te bestrijden. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor dit actieprogramma is een budget van € 11 miljoen beschikbaar gesteld.

Belangrijkste doelen van het actieprogramma

Het actieprogramma heeft als hoofddoel het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het kabinet beseft dat dit niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen. Daarom is een tweede belangrijk doel om de schade van dergelijk gedrag te beperken. Dit wordt bereikt door vroegtijdige signalering, snel ingrijpen, ondersteuning van slachtoffers en hun omgeving, en direct handelen ten opzichte van (vermoedelijke) daders. Ook wordt de rol van omstanders benadrukt, waarbij zij moeten leren dit gedrag te herkennen en te weten hoe te handelen.

Actiepunten van het programma

Het actieprogramma omvat maatregelen die door de overheid, maatschappelijke sectoren en organisaties moeten worden genomen, met de samenleving als geheel die dit gedrag niet langer tolereert. Het programma is gebaseerd op 5 actielijnen die zijn ontwikkeld met input van diverse partijen:

  1. Bevordering van gedeelde maatschappelijke waarden en normen, waarbij het bespreekbaar maken van wensen en grenzen centraal staat. Dit omvat onder andere educatie over seksualiteit, trainingen voor professionals en publiekscommunicatie.
  2. Aanpassing van wet- en regelgeving om maatschappelijke normen te weerspiegelen. Hierbij wordt gedacht aan het verankeren van gedragscodes, uitbreiding van wetgeving over seksuele misdrijven en strafbaarstelling van bepaalde vormen van gedrag.
  3. Optimalisatie van processen binnen organisaties voor preventie, signalering en opvolging. Hierbij wordt gekeken naar het creëren van een veilige werkomgeving met sector-specifieke benaderingen.
  4. Vergroting van de kennis bij het publiek over het herkennen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe hierop te reageren, met focus op de rol van omstanders.
  5. Toegankelijkheid van hoogwaardige hulpverlening voor slachtoffers, daders en hun naasten, met aandacht voor hun behoeften en het definiëren van kwalitatieve hulpverleningsprincipes.

Betrokkenheid van de samenleving

De overheid benadrukt dat het aanpakken van dit maatschappelijke probleem een gezamenlijke inspanning vereist. Het is essentieel dat er voortdurend dialoog en betrokkenheid is vanuit de gehele samenleving om een veiligere omgeving te creëren. Met dit actieprogramma wil het kabinet een cultuurverandering bewerkstelligen en hierbij de gehele samenleving betrekken.

Rol van regeringscommissaris Mariëtte Hamer

De regeringscommissaris, aangesteld door het kabinet, speelt een cruciale rol in het signaleren, voorkomen en bestrijden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onafhankelijk adviseert zij het kabinet, smeedt zij coalities in de samenleving en fungeert zij als boegbeeld voor het maatschappelijk debat over dit onderwerp. Haar rol strekt zich uit over alle actielijnen van het actieprogramma.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 13 januari 2023
Bron laatst geupdate op: 31 juli 2024
Herschreven op 31 juli 2024
Bron: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap