Werkgevers in zowel de marktsector als bij de overheid hebben afgesproken om jaarlijks extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, bekend als de banenafspraak. De doelstelling is om in 2026 in totaal 125.000 extra banen te realiseren; 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid.
Staatssecretaris Nobel zegt: “Het is bemoedigend dat steeds meer mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgevers aan de slag gaan en zo hun potentieel kunnen benutten. Echter, we zien een afname in de groei. Werkgevers geven aan dat het moeilijker is geworden om mensen aan werk te helpen. Extra inspanningen zijn nodig om dit aan te pakken. Er zijn al stappen ondernomen in deze richting en ik zal binnenkort in overleg gaan met werkgevers in zowel de marktsector als bij de overheid om deze plannen te versterken. We streven ernaar dat iedereen naar vermogen kan deelnemen aan de arbeidsmarkt, aangezien we ieders bijdrage hard nodig hebben.”
Nieuwe Aanpak
Marktwerkgevers hebben met 74.031 extra banen de doelstelling van 80.000 extra banen in 2023 niet gehaald, voor het eerst sinds het begin van de banenafspraak. Als reactie hierop hebben VNO-NCW en MKB Nederland in het voorjaar het initiatief genomen voor een nieuwe aanpak van de banenafspraak door het organiseren van het Malietorenberaad. Tijdens deze bijeenkomst hebben de ondernemersorganisaties met uitvoerende instanties zoals UWV en de VNG afgesproken om meer in te zetten op het matchen van werkzoekenden met werkgevers. Dit omvat onder andere het nauwkeuriger in kaart brengen van de talenten en kansen van werkzoekenden.
Overheidswerkgevers hebben 11.634 extra banen gecreëerd. Hiermee is de doelstelling van 25.000 extra banen in 2023 niet gehaald, maar er is wel een stijgende lijn te zien vergeleken met voorgaande jaren. Het Rijk heeft recentelijk meer geïnvesteerd in de kwaliteit en duurzaamheid van banen, wat heeft geleid tot betere resultaten. Daarnaast is er efficiënter gewerkt.
Onderzoek door de Arbeidsinspectie
Een onderzoek van de Arbeidsinspectie wijst uit dat meer dan een derde van de personen die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen, niet werkt en dit de afgelopen jaren ook niet heeft gedaan. Staatssecretaris Nobel uit zijn zorgen hierover in zijn brief. Hij benadrukt dat er te veel mensen met een arbeidsbeperking aan de zijlijn staan, terwijl ze wel willen en kunnen werken. Nobel is van plan om verder te gaan met het in kaart brengen van geschikte kandidaten bij werkgevers, met de focus op de ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om het aantrekkelijker te maken voor werkgevers om mensen in dienst te nemen en de doelgroep waarop de banenafspraak van toepassing is te verbreden. Hierdoor zouden meer mensen in aanmerking komen voor de bestaande instrumenten en ondersteuning binnen de banenafspraak.