Volgens onderzoek van I&O Research in 2021 heeft 80% van de journalisten ooit geweld of agressie ervaren. Ter vergelijking: in 2017 was dit 60%. Ook ontvingen ze in 2023 218 meldingen, 10% meer dan in 2022.
Minister Bruins: “Onafhankelijke media zijn essentieel voor een goede democratie. Elke bedreiging van een journalist is er één te veel. Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen.”
PersVeilig helpt journalisten tegen geweld en agressie, zowel op straat als online. Dit initiatief komt van verschillende organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de politiemacht.
Uit evaluaties blijkt dat PersVeilig bijdraagt aan de veiligheid van journalisten. De organisatie Free Press Unlimited noemt het project een goed voorbeeld voor andere landen.
Tussen 2020 en 2023 kwamen er 722 meldingen bij PersVeilig binnen. De meeste meldingen hebben te maken met bedreigingen (58%), gevolgd door fysiek geweld (19%) en intimidatie (10%). Bijna 67% van de meldingen komt van freelance-journalisten.
Om journalisten beter te ondersteunen, ontvangt PersVeilig eenmalig € 300.000 van OCW in 2025 voor juridische hulp.
Met de structurele subsidiëring wordt de Stichting PersVeilig opgericht. Hierin zitten vertegenwoordigers van omroepen, uitgeverijen en journalisten. De politie en het Openbaar Ministerie blijven betrokken bij de stuurgroep van PersVeilig.