Minister Bruins stelt: ‘’Goed opgeleid zorgpersoneel is cruciaal. Maar het OM heeft vastgesteld dat het aantal vrijstellingsfraude toeneemt. Dit is zorgelijk en betekent dat er mogelijk ongeschikte mensen in de zorg werken. Mbo-instellingen moeten daarom zeer voorzichtig zijn met vrijstellingen voor zorgopleidingen.’’
Honderden verdacht EVCs
De exacte omvang van de fraude is onbekend, maar zowel het OM als de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) maken zich zorgen. Tussen april en september 2024 zijn er ongeveer 10 nieuwe EVC-bureaus verschenen, wat het totaal op 54 brengt. Het OM ontdekte dat één bureau waarschijnlijk 800 tot 1200 valse certificaten heeft afgegeven. Ook is er een stijging van zzp’ers in de zorg zonder geldig diploma, wat samenhangt met deze fraude.
Risicos in de zorgsector
De Inspectie van het Onderwijs en IGJ hebben risicos vastgesteld die kunnen leiden tot problemen in de zorg en samenwerking met criminele netwerken. Ze wijzen op risicos bij uitzendbureaus, stages, EVCs, vrijstellingen en diploma-uitgifte. Diverse organisaties werken samen om deze problemen aan te pakken en de Tweede Kamer zal hierover worden geïnformeerd. De oproep van minister Bruins aan mbo-instellingen is onderdeel van deze aanpak.
Wat is het EVC-systeem?
EVC staat voor ervaringscertificaat, een systeem dat aantoont wat iemand buiten het reguliere onderwijs heeft geleerd, bijvoorbeeld door werk of vrijwilligerswerk. Het doel is om sneller diploma’s te behalen door vrijstellingen te geven in mbo-opleidingen. Het EVC-systeem kan helpen om personeelstekorten in de zorg op te lossen door mensen eenvoudiger te laten (om)scholen.