Openrijk logo
Dutch Flag
Op grond kan worden gebouwd

Op grond kan worden gebouwd

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Er zijn veel nieuwe huizen nodig om dit tekort in te halen. Dit kan alleen gebeuren als er meer nieuwe huizen gebouwd worden. Hiervoor moeten verschillende partijen samenwerken en meewerken, van locaties en plannen tot daadwerkelijke bouw en verkoop. Dit staat in het eindrapport Op grond kan je bouwen van de ambtelijke werkgroep Woningbouw en Grond. Minister De Jonge heeft dit rapport aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Alleen bouwen is niet genoeg

Het rapport analyseert de problemen en maatregelen om woningbouw en beschikbaarheid van grond te verbeteren. Knelpunten zijn geïdentificeerd langs vier belangrijke pijlers: ruimte, grond, bouw en afnemers. Het oplossen van slechts één probleem in het bouwproces heeft geen zin als er elders weer nieuwe problemen ontstaan. Er is geen kant-en-klare oplossing.

Mogelijke oplossingen

Voor elke pijler zijn mogelijke oplossingen in het rapport opgenomen:

  • Ruimte: zorg voor voldoende bouwlocaties, neem dit ook mee in de nieuwe Nota Ruimte en volg de voortgang van woningbouwplannen.
  • Grond: gebruik de waardestijging van grond voor openbare doeleinden, maak het duurder om bouwgrond te behouden en ondersteun gemeenten actief bij grondaankopen.
  • Bouw: stimuleer woningbouw door gemeenten te belonen voor opgeleverde woningen, dek tekorten bij complexe projecten en werk samen met provincies, gemeenten en de markt aan nationaal belangrijke projecten.
  • Afnemers: verbeter de financiële ruimte van woningcorporaties door huurinkomsten te verhogen, duurzaamheid financieel te ondersteunen en direct de bouw van sociale huurwoningen te ondersteunen.

Meer details over deze oplossingen zijn te vinden in het rapport via deze link.

Het is aan de beoogde minister om deze aanbevelingen mee te nemen in het beleid van het nieuwe kabinet.

Sturing

Het Rijk neemt de leiding in het verminderen van het woningtekort. Actieve sturing op de woningmarkt is niet nieuw en de benodigde middelen hiervoor zijn grotendeels beschikbaar. De werkgroep van het IBO adviseert om deze middelen meer te benutten.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 21-06-2024
Bron laatst geupdate op: 21-06-2024
Herschreven op 3-07-2024
Bron: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties