Openrijk logo
Dutch Flag
Rijk en provincies werken aan natuurverbetering

Rijk en provincies werken aan natuurverbetering

schoon water, lucht en een gezonde omgeving zijn belangrijk voor onze gezondheid en voedsel. Ondanks dit, heeft de natuur in Nederland het zwaar door droogte en stikstof. Daarom nemen het Rijk en de provincies maatregelen. Het Rijk investeert meer dan €1,3 miljard, zodat provincies hun plannen kunnen uitvoeren.

In 2021 is het Programma Natuur gestart door provincies en partners, gericht op het verbeteren van de natuur in en rondom Natura 2000-gebieden. Dit voorjaar hebben de provincies plannen gemaakt voor herstelmaatregelen. Met het beschikbare bedrag van €1,3 miljard kan Staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de uitvoering op gang brengen. Dit houdt in dat de provincies nu snel aan de slag kunnen met natuurherstel en afspraken kunnen maken met beheerders, waterschappen en gemeenten. Bij de aanpak worden maatregelen genomen tegen verdroging, verbetering van waterkwaliteit, en dit alles moet bijdragen aan de natuur.

“Ik ben bijzonder blij met deze samenwerking. De natuur heeft dit echt nodig. We gaan werken aan een evenwichtige relatie tussen natuur, landbouw en burgers.”
Staatssecretaris Jean Rummenie, ministerie LVVN.

Het Natuurprogramma

De herstelmaatregelen maken deel uit van het Natuurprogramma, dat samen met alle provincies en Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd. Dit programma richt zich op de verbetering van natuurgebieden die kwetsbaar zijn voor stikstof. Belangrijke doelen zijn het beperken van verdroging, creëren van ecologische verbindingen en verbeteren van de waterkwaliteit. De tweede fase start in 2024 en duurt tot 2032.

Van 2021 tot 2030 investeert de overheid in totaal 2,8 miljard in natuurherstel, met de focus op stikstofgevoelige gebieden. In de beginjaren richtten de maatregelen zich vooral op de gebieden zelf. De komende jaren zullen ook verbeteringen buiten deze gebieden plaats vinden, in lijn met het stikstofreductiebeleid van de overheid.

Herstelmaatregelen

Provincies hebben onderzocht waar herstelmaatregelen nodig zijn en hebben daarop maatwerkketens opgesteld voor de Natura 2000-gebieden. Elk gebied vraagt om een specifieke aanpak, omdat geen enkel natuurgebied hetzelfde is.

“De kwesties rond natuur en landbouw zijn ook belangrijk voor de leefbaarheid. Je hebt balans nodig om de levenskwaliteit in het platteland te waarborgen.” Gedeputeerde Jelle Beemsterboer, provincie Noord-Holland.

Provincies werken samen met lokale partijen zoals terreinbeheerders, gemeenten en ondernemers. Enkele voorbeelden van herstelmaatregelen zijn: het omzetten van naaldbos naar loofbos, het aanleggen van kades om water vast te houden, verwijderen van uitheemse planten zoals de Amerikaanse vogelkers, het verbeteren van waterkwaliteit door baggeren, en het verhogen van het grondwaterpeil.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 11 november 2024
Bron laatst geupdate op: 11 november 2024
Herschreven op 11 november 2024
Bron: Landbouw en Natuur