Openrijk logo
Dutch Flag
Nederland werkt met 8 landen aan vereenvoudiging EU-regels digitale economie

Nederland werkt met 8 landen aan vereenvoudiging EU-regels digitale economie

Nieuwe EU-wetten voor de digitale economie zijn er, maar ze kunnen soms verwarrend zijn voor mkb-ondernemers. Minister Dirk Beljaarts heeft samen met andere landen de EU gevraagd om dit aan te pakken.

In november hebben de EU-ministers voor economische zaken afgesproken dat de regeldruk met 25% moet verminderen. Nederland steunt het plan van EU-commissaris Henna Virkkunen om de nieuwe digitale wetgeving voor het mkb te analyseren. Dit moet binnen de eerste 100 dagen gebeuren.

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) zegt: “Er gebeurt veel op het gebied van de digitale interne markt van de EU. Het is belangrijk dat deze regels ondernemers, van groot tot klein, ondersteunen in hun groei en tegelijkertijd de consument beschermen. We moeten checken of de nieuwe regels hun doel bereiken.”

“Mkbers die online werken, weten vaak niet waar ze moeten beginnen en missen juridische kennis. Het is dus belangrijk om te begrijpen welke wetten van toepassing zijn en wat dat voor hen betekent. We moeten de druk van de regels in kaart brengen en eventuele inconsistenties in de teksten aanpakken.”

Nederland en de andere EU-landen willen de Europese Commissie vragen om gesprekken te organiseren met digitale mkbers. Ook willen ze juridische voorbeelden verzamelen van definities in de EU-wetgeving die aanleiding geven tot verwarring. Denk aan termen als platform, data en systeemrisico. Daarnaast willen ze kunstmatige intelligentie gebruiken om de mogelijkheden van vereenvoudiging in de regelgeving te onderzoeken.

Voorbeeld: Nederlands cybersecuritybedrijf

Een Nederlands cybersecuritybedrijf dat zijn eigen AI-technologie ontwikkelt, verkoopt producten aan telecombedrijven, banken en de overheid in de EU. Dit bedrijf moet voldoen aan verschillende regels over privacy, AI, cybersecurity en data, evenals aan specifieke sectorale regels voor zijn klanten.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 6 december 2024
Bron laatst geupdate op: 6 december 2024
Herschreven op 6 december 2024
Bron: Economische Zaken