Overal in Nederland, van Apeldoorn tot Amsterdam, praten mensen meer over ouder worden. Veel maatschappelijke organisaties doen hieraan mee door activiteiten zoals wandelingen, gespreksavonden en zelfs filmvertoningen te organiseren. Senioren zelf aan zet organiseert bewustwordingsbijeenkomsten om jonge ouderen te helpen nadenken over hun oude dag en om gesprekken met familie te starten.
Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg: “Net zoals je vroeger sprak over schoolkeuze en werk, zouden we ook moeten praten over hoe we ouder willen worden. Het gesprek biedt de kans om goed te luisteren en te plannen voor onze oude dag. Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen en organisaties hiermee bezig zijn, want het gaat ons allemaal aan.”
Helming, de helft van de Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar praat al over de toekomst. Wie dat nog niet doet, is van plan dit binnen 5 jaar te doen. Volgens onderzoek vindt 84% van de mensen het waardevol om hierover te praten.
Vooruitkijken
Radj, 62 jaar, beseft hoe belangrijk het is om over de toekomst te praten. Iedere week ontmoet hij met 80 Hindostaanse Surinaamse ouderen in buurthuis Oase. Ze praten over van alles en daarbij ook over de toekomst. “Iedereen wil zelfstandigheid,” zegt Radj. “Dit vraagt om goede planning, zoals zorg thuis regelen of een traplift laten installeren. Deze gesprekken leiden tot begrip voor elkaars wensen.”
Praat ook over morgen
Wil je ook praten over de toekomst? Kijk op praatvandaagovermorgen.nl/in-de-regio voor activiteiten in jouw buurt. Of gebruik gesprekskaarten van de praatvandaagovermorgen.nl/gesprekskaarten voor een goed gesprek over later.
Over de campagne
De campagne ‘Praat vandaag over morgen’ is de komende maand te zien op tv, in kranten, magazines, wachtkamers en via sociale media. Het is onderdeel van het WOZO-programma: Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen.