Volgens het Klimaatakkoord moeten huizen in 2050 duurzaam worden verwarmd. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het maken van wijkplannen om deze overgang in goede banen te leiden. Veel inwoners zien de noodzaak van een aardgasvrije toekomst, mede door klimaatverandering en de wens om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Belangrijke bevindingen zijn dat burgers het belangrijk vinden keuzevrijheid te hebben in duurzame warmteoplossingen en dat commerciële invloed beperkt blijft bij warmtenetten.
Burgers zijn positief over aardgasvrij, maar ook bezorgd
Hoewel burgers positief zijn over duurzaam verwarmen, zijn er zorgen. Het vertrouwen in overheidsbeleid rondom klimaat is laag, en velen vinden het beleid vaak niet consistent. Onderzoeken wijzen uit dat kosten en eerlijkheid in de verdeling ervan doorslaggevend zijn voor de acceptatie van wijkplannen. Als de kosten onduidelijk zijn of als er grote verschillen tussen wijken zijn, wordt de legitimiteit van plannen in twijfel getrokken.
Meer invloed en openheid gevraagd
Burgers willen betrokken worden bij de ontwikkeling van wijkplannen en duidelijke, eerlijke informatie over alle onzekerheden. Ze willen dat de overheid transparant is, ook als dat betekent dat er kostenplaatjes veranderen. Vrijheid om te kiezen is cruciaal, zelfs al kan dit leiden tot hogere kosten.