Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) heeft aangegeven dat de geaderde stekelhoren (Rapana venosa) nu ook in de Noordzee kan voortplanten. Dit kan gevolgen hebben voor de Nederlandse schelpdierpopulaties. Daarom heeft BuRO het ministerie van Voedsel, Landbouw en Natuur (LVVN) aangeraden om verder onderzoek te doen.
Aanleiding
De geaderde stekelhoren is een roofslak die schelpdieren eet. Dit kan schadelijk zijn voor de commerciële schelpdiersector. De soort is sinds 2005 bekend in de Noordzee, maar recent zijn er eikapsels ontdekt, wat wijst op voortplanting. Dit verhoogt het risico voor schelpdierpopulaties in Nederland.
De stekelhoren is in andere zeeën, zoals de Zwarte Zee en de Chesapeake Bay, al verantwoordelijk voor het verminderen van schelpdierpopulaties. Het feit dat ze nu mogelijk in de Noordzee kan voortplanten, is zorgwekkend.
Mogelijke gevolgen
Als de stekelhoren zich gaat vestigen, kan het ernstige schade aanrichten aan schelpdieren in Nederland. Als het echter om incidentele voortplanting gaat, blijven de gevolgen beperkt. Dit maakt onderzoek naar de situatie noodzakelijk.
Handelingsperspectief
Als de geaderde stekelhoren zich uitbreidt, kunnen we proberen de soort te bestrijden door deze te vangen met speciale netten of door duikers in te zetten. Dit helpt om de schadelijke effecten op schelpdieren te verminderen.