Openrijk logo
Dutch Flag
AIVD en RDI: Nieuwe aanpak nodig voor cybersecurity door generatieve AI

AIVD en RDI: Nieuwe aanpak nodig voor cybersecurity door generatieve AI

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hebben samen een rapport uitgebracht getiteld Generatieve AI: een transformatieve impact op cybersecurity. Dit rapport laat zien hoe generatieve AI nieuwe uitdagingen voor digitale veiligheid met zich meebrengt en biedt een model om deze het hoofd te bieden.

De snelle vooruitgang van generatieve AI vraagt om nieuwe strategieën in cybersecurity. AIVD en RDI helpen bedrijven en organisaties te begrijpen hoe AI hun beveiliging beïnvloedt en hoe ze zich kunnen voorbereiden.

Generatieve AI heeft een grote sprong gemaakt, bekend van chatbots en AI-gegenereerde fotos en videos. Deze technologie is verder ontwikkeld en kan zelfs programmeercode maken, wat nieuwe risicos met zich meebrengt. Hierdoor kunnen ook hackers en kwaadwillende overheden sneller en effectiever aanvallen uitvoeren met AI.

Volgens de AIVD en RDI is extra kennis en investering nodig om aanvallen voor te blijven. Het AI Cybersecurity Kwadrant biedt een nieuw perspectief en helpt organisaties risicos beter te analyseren en te beheersen.

Met ons nieuwe perspectief willen we de impact van AI belichten. Het AI Cybersecurity Kwadrant helpt bedrijven om beter voorbereid te zijn, zegt Bas Dunnebier, Chief Science & Technology Officer bij de AIVD. Daarmee kunnen organisaties risicos van generatieve AI inschatten en actie ondernemen.

Angeline van Dijk, hoofd van de RDI, vult aan: We staan naast bedrijven en organisaties om te helpen bij hun cybersecurityuitdagingen. Deze tool geeft inzicht in mogelijke AI-gevaar voor hun veiligheid. Zo blijven we samen Nederland veilig verbonden.

Dit kwadrant is een belangrijke stap om Nederland beter te beschermen op digitaal gebied. AIVD en RDI zullen het komende jaar meer richtlijnen en publicaties hierover uitbrengen.

Meer informatie over het kwadrant en het volledige rapport is te vinden op de publicatiepagina.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 17 oktober 2024
Bron laatst geupdate op: 17 oktober 2024
Herschreven op 29 oktober 2024
Bron: AIVD