Minister Dijkgraaf benadrukte: “We zien een zorgwekkende stagnatie in de acceptatie van lhbtiq+ personen, terwijl de groep die gelijke rechten voor hen afwijst, luider wordt. Dit baart mij zorgen, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Het is van essentieel belang dat we blijven opkomen voor de bescherming van deze fundamentele mensenrechten, vooral in een tijd waarin polarisatie toeneemt. Daarom is deze gezamenlijke verklaring van ministers, gesteund door 32 Europese landen, van onschatbare waarde.”
Groeiende bezorgdheid
De ondertekening van de verklaring vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende bezorgdheid over de mensenrechten van lhbtiq+ personen. Recentelijk heeft het Europees Bureau voor de mensenrechten (FRA) vastgesteld dat lhbtiq+ personen in de Europese Unie vaker dan ooit te maken hebben met geweld, intimidatie en pesterijen. Met deze gezamenlijke actie geven 32 landen een krachtige reactie op de groeiende weerstand tegen gelijke rechten voor lhbtiq+ personen in Europa. Bovendien verbinden de ondertekenaars zich aan het bevorderen en implementeren van inclusief beleid voor lhbtiq+ personen om discriminatie en geweld tegen hen te bestrijden.
Samenwerking en aanpak
In de verklaring wordt voor het eerst de nadruk gelegd op een gezamenlijke aanpak met Europese instellingen, zoals de Raad van Europa en de Europese Unie, om een gecoördineerd plan te ontwikkelen ter bescherming van de mensenrechten van lhbtiq+ personen. Deze samenwerking benadrukt het groeiende bewustzijn onder Europese lidstaten dat het beschermen van deze groep een gezamenlijke inspanning vereist om effectief te zijn. Het markeert een belangrijke vooruitgang in de erkenning van lhbtiq+ rechten als een prioriteit voor Europa.