Openrijk logo
Dutch Flag
Versterking van de krijgsmacht voor bescherming van Nederland in een onrustige wereld

Versterking van de krijgsmacht voor bescherming van Nederland in een onrustige wereld

Om Nederland veilig te houden in een wereld vol onrust en instabiliteit is een sterke en geloofwaardige krijgsmacht nodig. Het regeerprogramma, dat recentelijk is gepresenteerd, benadrukt het belang van deze versterking vanwege geopolitieke ontwikkelingen die risicos met zich meebrengen voor de fysieke, digitale en economische veiligheid van Nederland. Het kabinet streeft ernaar om de defensie-uitgaven in overeenstemming te brengen met de 2% NAVO-norm.

Defensienota 2024

Afgelopen week hebben minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman de Defensienota 2024 gepresenteerd. Hierin worden concrete maatregelen beschreven die gedurende deze kabinetsperiode zullen worden genomen om de krijgsmacht te versterken. Zo zal de landmacht opnieuw tanks krijgen, de luchtmacht extra F-35s ontvangen en de marine extra fregatten voor onderzeebootbestrijding. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het uitbreiden van ondersteuning, zoals geneeskundige en logistieke capaciteiten. Ook zal Defensie structureel 260 miljoen extra investeren om personeel aan te trekken en te behouden, naast het vergroten van voorraden, zoals reserve-onderdelen en munitie.

Oekraïne

In het regeerprogramma staat dat Nederland Oekraïne blijft steunen op politiek, militair, financieel en moreel gebied in tijden van oorlog, herstel en wederopbouw. Het kabinet neemt initiatieven waar Nederland een specifieke rol kan spelen en wil de nationale en Europese defensie-industrie verder ontwikkelen om deze steun mogelijk te maken, met oog op de belangen van zowel de Nederlandse Defensie als de economie. Investeringen in de defensie-industrie worden aangemoedigd door de regering.

Mensen

Het kabinet streeft ernaar om in 2030 een goed gevulde organisatie te hebben. Dit betekent dat er vanaf 2029 wordt gewerkt naar een instroom van 9.000 militairen per jaar, bestaande uit beroepsmilitairen, reservisten en dienstplichtige militairen. Ook is het doel om in 2030 een personeelsbestand te hebben waar 30% uit vrouwen bestaat.

Weerbare samenleving

Het kabinet constateert dat met zorgwekkende ontwikkelingen in binnen- en buitenland, dreigingen tegen de nationale veiligheid toenemen en versterken. Nederland kan geconfronteerd worden met diverse bedreigingen, zoals pandemieën, natuurrampen, (cyber)verstoringen en uitval van vitale processen. Daarom is het van belang om de weerbaarheid van overheid, bedrijven en burgers te vergroten. Nog dit jaar wordt de ambitie gepresenteerd om de weerbaarheid tegen militaire en hybride dreigingen versneld te versterken.

Hybride dreigingen

Er wordt extra focus gelegd op het omgaan met hybride dreigingen, die zich bevinden in het gebied tussen oorlog en vrede. Hierbij wordt gedacht aan de bescherming van onderzeese infrastructuur en havens. Het kabinet wil een beter inzicht krijgen in huidige en toekomstige hybride dreigingen, zoals sabotage, (economische) spionage, desinformatie en ongewenste inmenging. Als onderdeel van een bredere aanpak voor kennisveiligheid zal er een wettelijke screeningsplicht worden ingesteld voor onderzoekers en masterstudenten, met als doel ongewenste kennis- en technologieoverdracht tegen te gaan. Ook zal informatie over mogelijke ongewenste buitenlandse inmenging richting burgers op één plek worden verzameld.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 13 september 2024
Bron laatst geupdate op: 20 september 2024
Herschreven op 20 september 2024
Bron: Defensie