Openrijk logo
Dutch Flag
Klimaatplannen kabinet: nieuwe maatregelen om doel 2030 te halen

Klimaatplannen kabinet: nieuwe maatregelen om doel 2030 te halen

Nederland werkt hard aan het verminderen van broeikasgassen om in 2050 CO2-neutraal te zijn. We bevinden ons nu in een kritieke fase waarin het uitvoeren van plannen belangrijk is. Er zijn echter problemen die ervoor zorgen dat het Planbureau voor de Leefomgeving denkt dat het doel van 55% vermindering in 2030 niet gehaald wordt.

Minister Hermans, Klimaat en Groene Groei: “De analyses van het huidige en toekomstige klimaatbeleid zijn cruciaal. Uit de Klimaat en Energieverkenning van het PBL blijkt dat we meer moeten doen om het doel voor 2030 te halen. Ik werk met collegas aan extra maatregelen en kom straks met nieuwe besluiten. Alleen regels zijn niet genoeg, want de uitvoering gaat moeizaam. Ik pak een aantal problemen aan die dit vertragen. Dit kabinet blijft zich hard inzetten voor de klimaatdoelen van 2030 en 2050.”

In de Klimaatnota vertelt het kabinet over de voortgang van het klimaat- en energiebeleid in het afgelopen jaar. Ook kijkt men naar de Klimaat en Energieverkenning van het PBL. De nota zegt dat het kabinet in het voorjaar acties zal kiezen, omdat Nederland volgens het PBL in 2030 tussen 45 en 52% minder broeikasgassen zal hebben, terwijl het doel 55% is. Ook maakt het kabinet plannen voor na 2030. Veel maatregelen hebben namelijk tijd nodig.

Extra inspanningen

Snelle uitvoering is belangrijk. De Energienota laat zien dat verduurzaming doorgaat, maar ook dat er uitdagingen zijn. Nederland wil minder afhankelijk zijn van geïmporteerde energie, wat nu 80% is. Dit doen we door duurzame energie te vergroten en minder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Het drukke elektriciteitsnet is een probleem. Daarom werken we met gemeenten en netbeheerders aan standaardoplossingen voor transformatorhuizen. Er komt een team om medeoverheden te helpen met ruimtelijke procedures. Er zijn nieuwe contractvormen geïntroduceerd voor meer flexibiliteit in het net en we maken afspraken met sectoren. Waterschapsorganisaties zijn de eersten voor concrete afspraken dit jaar. Bedrijven kunnen in 2025 subsidie krijgen voor het optimaliseren van energieverbruik, met een budget van 65 miljoen euro. Het kabinet voert meer gesprekken met grote industrieën over verduurzaming. We praten niet alleen met nationale hoofdkantoren, maar ook met buitenlandse CEO's om doorbraken te vinden. Zo helpen we bedrijven verduurzamen en versterken we de economie.

Naar 2035 en verder

Het Klimaatplan schetst een lange termijnstrategie voor klimaatneutraliteit en hoe de overgang tussen 2030 en 2050 kan verlopen. In de beleidsagenda voor 2025-2035 zetten we in op meer broeikasgasreductie en koolstofverwijdering uit de atmosfeer. Het plan focust niet alleen op megatonnen, maar ook op een rechtvaardige transitie.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 24 oktober 2024
Bron laatst geupdate op: 24 oktober 2024
Herschreven op 24 oktober 2024
Bron: Klimaat en Groene Groei