De sociale zekerheid is door de jaren heen onbedoeld ingewikkeld geworden, wat voor mensen kan leiden tot onzekerheid over hun rechten, plichten, inkomen en ondersteuning. Mensen weten bijvoorbeeld niet welke regelingen voor hen gelden of kunnen niet voorspellen hoeveel inkomen ze zullen hebben als ze gaan werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan vereenvoudiging van veel wetten, zoals de WW, Participatiewet, WIA, kindregelingen en AOW. Er wordt onderzocht of de kinderbijslag en het kindgebonden budget samengevoegd kunnen worden. Ook wordt er komend jaar gekeken naar vereenvoudiging van de Toeslagenwet en het partnerbegrip in de AOW.
Knelpunten
Door het aanpakken van problematische wet- en regelgeving wordt beleid en uitvoering beter afgestemd op wat mensen nodig hebben. Publieke dienstverleners zoals UWV en SVB en de Landelijke Cliëntenraad (LCR) signaleren in de praktijk waar mensen tegenaan lopen en delen dit jaarlijks met de Kamer in knelpuntenbrieven. Op 4 juni overhandigen UWV, SVB en LCR hun knelpuntenbrieven aan de Kamer tijdens de Avond van de Publieke Dienstverlening, in aanwezigheid van minister Schouten. De Stand van de uitvoering sociale zekerheid informeert de Kamer over de ontwikkelingen en dilemmas bij deze publieke dienstverleners, en ook over de voortgang in het aanpakken van knelpunten.
Sommige knelpunten zijn inmiddels samen met UWV en SVB opgelost. Zo treedt binnenkort de wet Vereenvoudiging dubbele kinderbijslag intensieve zorg in werking, wat ervoor zorgt dat ouders van kinderen met een Wlz-indicatie automatisch dubbele kinderbijslag ontvangen. Ook is de wet Afschaffen schuldig nalatigheid van kracht geworden, waardoor mensen die in het verleden te weinig premie hebben betaald, niet meer gekort worden op hun AOW-uitkering.