Rijkswaterstaat werkt in CIRCUROAD samen om biobased asfalt breed in te voeren. Op 4 december is een nieuwe stap gezet met 3 proefvakken op de InnovA58.
Biobased bindmiddel
Jaarlijks maakt Nederland miljoenen tonnen asfalt. Dat bevat zand, steen en een bindmiddel. CIRCUROAD wil het fossiele bitumen vervangen door een biobased product uit restmateriaal van bosbouw en landbouw. Dit kan bijdragen aan 55% minder CO₂-uitstoot en 50% minder gebruik van nieuwe grondstoffen voor 2030.
Samenwerken binnen de keten
De ambitie is groot en daarom werken alle onderdelen van de keten samen, van leveranciers tot kennisinstellingen en wegbeheerders. Joop Groen, programmamanager van CIRCUROAD, benadrukt het belang van deze samenwerking.
Proefvakken op de InnovA58
Na uitgebreide labtests zijn er nu drie stukken weg met biobased asfalt aangelegd. Bedrijven als KWS en Boskalis werkten eraan mee. Het succes in de praktijk zal blijken.
Groeimodel naar duurzaam asfalt
Dineke van der Burg van Rijkswaterstaat en Joop Groen leggen uit hoe via een groeimodel het aandeel van biobased materialen groeit. Het doel is 100% fossielvrij asfalt in 2050, beginnend met 30% biobased componenten in 2030.
Oproep voor meer testlocaties
De volgende fase is het testen van biobased asfalt op wegen van verschillende overheden. Gemeenten en provincies die willen meewerken aan circulaire doelen, kunnen zich aansluiten bij de proeftuin van BouwCirculair.
Meer weten over CIRCUROAD?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joop Groen of de FAQ lezen op de CIRCUROAD website.