Openrijk logo
Dutch Flag
Toename flexwoningen dankzij steun vanuit de overheid

Toename flexwoningen dankzij steun vanuit de overheid

De afgelopen 2 jaar heeft de regering veel inspanning geleverd om flexwoningen te realiseren. Flexwoningen zijn woningen die snel gebouwd kunnen worden en ook steeds vaker voor permanente bewoning worden gebruikt. Hierdoor is het aantal flexwoningen de afgelopen jaren gegroeid. Verwacht wordt dat er in 2024 ongeveer 8.300 flexwoningen zullen worden gebouwd, terwijl dat er in 2023 ongeveer 5.100 waren en in 2022 zon 3.400.

Duidelijkheid over regels voor tijdelijke of verplaatsbare woningen

Minister Hugo de Jonge wil de bouw van flexwoningen verder stimuleren door bepaalde bouwvoorschriften uit het Bouwbesluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) te verduidelijken. Dit heeft onder andere betrekking op het verplaatsen van flexwoningen naar een permanente locatie zonder aanpassingen en de kwaliteit van woningen die oorspronkelijk op een tijdelijke locatie zijn gebouwd. Deze woningen voldoen al aan de eisen voor nieuwbouw en hoeven niet aangepast te worden, wat voorheen tot verwarring leidde.

Ondersteuning en regelingen voor flexwoningen

De bouw van flexwoningen is gestimuleerd met financiële regelingen, zoals de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT). Hiermee kunnen gemeenten snel meer sociale huurwoningen ontwikkelen. Deze regeling loopt van 2023 tot en met 2026 en er is in totaal € 282 miljoen beschikbaar. De Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen (RTHF) biedt investeerders zekerheid voor een nieuwe locatie voor de woningen, waardoor investeren in woningen op tijdelijke plekken minder risicovol wordt. Gemeenten, corporaties en andere partijen worden intensief ondersteund door experts bij het realiseren van flexwoningen. Ook heeft het Rijk verschillende kennisproducten en middelen ontwikkeld, zoals een rekenmodel dat inzicht geeft in de haalbaarheid van een flexwoningsproject.

Flexwoningen zijn verplaatsbare woningen die snel gebouwd kunnen worden en een oplossing bieden voor het woningtekort in Nederland. Ze fungeren ook als een flexibele optie om in te spelen op veranderingen in de woningmarkt. Door de vraag en aanbod kunnen deze woningen ook op andere locaties in het land worden ingezet.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 20 juni 2024
Bron laatst geupdate op: 20 juni 2024
Herschreven op 4 juli 2024
Bron: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties