Visserij-afspraken
In december maakt de EU afspraken over de vangstmogelijkheden voor het volgende jaar. Dit zijn de quota die per vissoort vastgesteld worden. Daarnaast sluit de EU afzonderlijke akkoorden met landen buiten de EU. Deze afspraken zijn belangrijk voor de toegang tot visgronden.
Belangrijke vissoorten voor Nederland zijn onder andere tong, haring en horsmakreel. Voor sommige vissoorten, zoals tong en schol, worden de vangstmogelijkheden verhoogd omdat ze gezond zijn. Voor andere soorten, zoals makreel, zijn er echter minder vangstmogelijkheden. De gesprekken over deze visbestanden verlopen moeizamer. Voor aal blijft de afgesloten periode hetzelfde als vorig jaar.
Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN):
“Ik ben blij dat we op tijd een akkoord hebben over de vangstmogelijkheden voor 2025. Dit jaar hebben onze tongvissers veel last gehad van de lagere vangstmogelijkheden. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn gelukkig beter. Ik blijf het belangrijk vinden om naast wetenschappelijk advies ook de sociale en economische gevolgen mee te nemen in onze besluitvorming.”
Tongvisserij
Op 6 december is er een akkoord bereikt over de tongvisserij met het VK. Voor 2025 is er een stijging van 172% in de vangstmogelijkheden in vergelijking met 2024. Dit komt goed uit, omdat de tongvissers dit jaar 60% minder konden vangen, wat een grote impact heeft gehad op hun inkomen. Hoewel dit nieuwe akkoord niet alle problemen oplost, biedt het de vissers meer kansen voor het komende jaar.
Systeem van visquota
Elk jaar in december besluiten de Europese visserijministers samen met de Europese Commissie over de vangsthoeveelheden voor het daaropvolgende jaar. Deze beslissingen zijn gebaseerd op meerjarige beheerplannen en adviezen van ICES (Internationale Raad voor de Onderzoek van de Zee). Deze raad beoordeelt welke hoeveelheden vis duurzaam zijn om te vangen. Op basis van deze cijfers wordt er onderhandeld over de totale toegestane vangst (TAC) en hoe deze verdeeld wordt over de lidstaten. De nationale regelgeving wordt vóór 1 januari gepubliceerd, zodat vissers vanaf het nieuwe jaar gebruik kunnen maken van de nieuwe quota.