In 2030 moeten er 250.000 sociale huurwoningen worden gebouwd, evenals meer studentenkamers en passende woningen voor zowel ouderen als jongeren. Regios moeten zorgen voor een goede mix van betaalbare woningen voor mensen met lage en middeninkomens. Gemeenten worden gevraagd om hun deel te doen voor kwetsbare inwoners en mensen met specifieke woonbehoeften, door deze behoeften op te nemen in woonplannen en woonafspraken te maken.
Eerste regio met concrete afspraken voor specifieke doelgroepen
In elke regio wordt samengewerkt tussen gemeenten, woningcorporaties, huurders, zorg- en welzijnsorganisaties om te voorzien in huisvesting en zorg voor kwetsbare groepen. De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is de eerste regio die afspraken heeft gemaakt voor deze groepen. Naar verwachting zullen ook de andere vijf regios tegen het einde van het jaar soortgelijke woonplannen hebben. Deze plannen beschrijven de behoeften en voorzieningen voor kwetsbare groepen en dienen als voorbeeld voor andere regios.
Samenwerking tussen wonen en zorg op regionaal niveau
Om te voorzien in huisvesting voor specifieke doelgroepen is goede regionale samenwerking essentieel tussen verschillende partijen. In de meeste regios is deze samenwerking inmiddels tot stand gekomen. Partijen werken aan eerlijke afspraken, woonplannen en urgentieregelingen, in aanloop naar nieuwe wetgeving op dit gebied.
Monitoring van huisvestingsbehoeften
De Monitor Huisvesting Aandachtsgroepen is ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij het maken van afspraken en het monitoren van de voortgang. De monitor bevat informatie over verschillende groepen, zoals studenten, ouderen, statushouders en ex-gedetineerden, en zal in de toekomst meer groepen gaan bevatten.
Financiële steun voor gemeenten
De Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen ondersteunt gemeenten financieel bij het realiseren van betaalbare woonruimte voor diverse groepen. Zo zijn er al duizenden woningen gerealiseerd met ondersteuning van deze regeling.
Wet versterking regie volkshuisvesting
De Wet versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat alle inspanningen voor woonzorgvisies en afspraken een blijvende waarde hebben. Deze wet biedt ook financiële middelen aan provincies en gemeenten om aan hun verplichtingen te voldoen. Het wetsvoorstel wordt momenteel behandeld in de Tweede Kamer.
Een thuis voor iedereen is een gezamenlijk programma van verschillende ministeries, VNG, Aedes en het Interprovinciaal Overleg (IPO).