Openrijk logo
Dutch Flag
Mensenrechtentulp 2024 naar Community Peacemaker Teams

Mensenrechtentulp 2024 naar Community Peacemaker Teams

De Mensenrechtentulp 2024 is uitgereikt aan Community Peacemaker Teams in de Koerdische Regio Irak. Dit gebeurde op 12 december door minister Veldkamp in het Vredespaleis.

Mensenrechtentulp: Wat is het?

De Mensenrechtentulp is een prijs die jaarlijks door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgereikt. Deze prijs ondersteunt mensenrechtenactivisten in hun belangrijke werk om mensenrechten wereldwijd te verbeteren en te beschermen. Winnaars krijgen een bronzen beeld in de vorm van een tulp en € 100.000 om hun werk voort te zetten.

Community Peacemaker Teams in Irak

Community Peacemaker Teams – Iraqi Kurdistan (CPT-IK) helpt mensen in conflictgebieden. Ze werken samen met gemeenschappen die lijden onder geweld en onrecht. CPT-IK pleit voor geweldloze oplossingen voor conflicten en verzamelt betrouwbare informatie om gesprekken over moeilijke onderwerpen te ondersteunen.

Met een team van drie personen heeft CPT-IK al veel mensenrechtenschendingen gedocumenteerd. Dit doen ze ook samen met een netwerk van betrouwbare partners.

Kamaran Othman (CPT): “Hoe krijgen we veel informatie met slechts drie personen? We drinken veel thee met mensen. Dit helpt ons om verhalen te verzamelen van mensen die niet gehoord worden.”

CPT-IK steunt slachtoffers van militair geweld. Ze helpen ontheemde families, rapporteren schade door aanvallen, en pleiten voor bescherming en compensatie voor burger slachtoffers. Ook geven ze hulp aan journalisten en activisten die geweldloze oplossingen zoeken.

Met het prijzengeld kan de organisatie hun werk voor vrede en gerechtigheid in Irak verder uitbreiden.

Kamaran Othman (CPT): “Deze prijs erkent niet alleen ons werk, maar ook de mensen die zich verzetten tegen onrecht in Iraaks-Koerdistan.”

Genomineerden van dit jaar

Dit jaar waren er ook vier andere genomineerden voor de Mensenrechtentulp: Wilker Dias uit Mozambique, Stella Maris Martínez uit Argentinië, Vasile Micleusanu uit Moldavië en Blert Morina uit Kosovo.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 12 december 2024
Bron laatst geupdate op: 12 december 2024
Herschreven op 12 december 2024
Bron: Buitenlandse Zaken