Openrijk logo
Dutch Flag
Actie Tegen Lerarentekort in het Onderwijs

Actie Tegen Lerarentekort in het Onderwijs

Goed onderwijs vereist goed opgeleide mensen. Daarom werkt het kabinet hard aan het verhelpen van het tekort aan leraren en schoolleiders. Ondanks een lichte daling in primair onderwijs blijven de tekorten groot. Dit schrijven staatssecretaris Mariëlle Paul en minister Eppo Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.

Mariëlle Paul: “We doen ons uiterste best om de tekorten te verminderen. De inzet is essentieel, want er zijn nog steeds grote tekorten in het onderwijs. Samenwerking in de regio is belangrijk, zodat we gezamenlijk onze medewerkers kunnen ondersteunen. Laten we ook benadrukken dat werken in het onderwijs mooi is en de ontwikkeling van leerlingen bevordert.”

Eppo Bruins: “Kwalitatieve lerarenopleidingen zijn cruciaal. We werken aan het aantrekkelijk maken van deze opleidingen. Hiervoor zorgen we dat de curricula beter aansluiten bij de praktijk in de scholen. Daarnaast willen we de kennisdeling tussen lerarenopleiders vergroten.”

Alles Voor het Onderwijs

Het kabinet doet er alles aan om de lerarentekorten aan te pakken. Het aantal zij-instromers is bijzonder belangrijk. In 2024 hebben 2244 mensen subsidie aangevraagd om in het onderwijs aan de slag te gaan. Dit getal blijft vergelijkbaar met vorig jaar. Vooral in het voortgezet onderwijs zien we een stijging van dit aantal.

Ook wordt er gewerkt aan een landelijk netwerk voor onderwijsregios. Deze samenwerking tussen scholen en opleidingen is van groot belang, zoals we zien in Utrecht, waar nieuwe leraren goed worden begeleid. In Haaglanden kunnen medewerkers van de kinderopvang nu ook onderwijsuren opnemen, waardoor er meer variatie ontstaat in hun werk. Hierbij investeert het kabinet € 214 miljoen in deze onderwijsregios.

Bovendien is er een oproep gedaan om leraren te stimuleren meer uren te werken. Dit kan ook door meer flexibiliteit aan te bieden in hun werkuren. Er zijn verschillende initiatieven gestart om dit te bevorderen.

Daarnaast begint binnenkort een landelijke campagne om de aantrekkelijkheid van werken in het onderwijs te vergroten. Een wetsvoorstel voor strategisch personeelsbeleid in het onderwijs is in de maak. Dit omvat ook het stimuleren van vaste contracten en het verminderen van externe inhuur.

Ook de professionalisering van leraren krijgt prioriteit. In de komende tien jaar zullen ongeveer 60.000 leraren opleidingen volgen om zich verder te ontwikkelen.

Tijdelijke Daling van Tekorten

Het tekort aan leraren in het primair onderwijs is dit jaar 8,1%, wat neerkomt op 7700 fte. Dit is weliswaar een daling ten opzichte van vorig jaar, maar het is een tijdelijke verbetering. Door het Nationaal Programma Onderwijs konden scholen extra medewerkers aannemen, maar zodra deze middelen verdwijnen, verdwijnen veel van deze medewerkers ook weer uit het onderwijs. Hierdoor komen ze opnieuw op de arbeidsmarkt.

Verwacht wordt dat de tekorten in de komende jaren weer zullen toenemen door het aantal leerlingen dat toeneemt en het pensioen van veel leraren. Vooral in grote steden zijn de tekorten het grootst.

In het voortgezet onderwijs is het tekort afgenomen tot 5,1% (3800 fte), maar er zijn zorgen over de toekomst. Met name bij vakken als wiskunde, Duits en Nederlands zijn de tekorten aan het toenemen. In het mbo is het tekort geschat tussen 3,3% en 5% (900-1400 fte).

Focus op Kwaliteit

Een hoog niveau van onderwijs vereist goed opgeleid personeel. Dit is een van de belangrijkste prioriteiten in het plan voor verbeterde onderwijskwaliteit in zowel primair als voortgezet onderwijs. Het plan, dat in het voorjaar van 2025 met de Tweede Kamer gedeeld zal worden, legt de nadruk op het verbeteren van de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen en het waarborgen van voldoende personeel.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 17 december 2024
Bron laatst geupdate op: 17 december 2024
Herschreven op 17 december 2024
Bron: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap