Openrijk logo
Dutch Flag
Wat gebeurde er op Prinsjesdag 2024?

Wat gebeurde er op Prinsjesdag 2024?

Ontdek de samenvatting van de Miljoenennota 2025 en het Belastingplan 2025 in begrijpelijke taal.

Elk jaar stelt de regering een begroting op. Hierin staat hoeveel geld er wordt uitgegeven en waaraan. Ook wordt duidelijk hoeveel geld er binnenkomt via belastingen en premies.

In 2025 wil de regering mensen die hard werken en toch moeite hebben met het betalen van hun rekeningen ondersteunen. Mensen zullen minder belasting betalen over hun salaris. 

Er worden maatregelen genomen om mensen die in armoede leven te helpen, zodat het aantal arme mensen niet stijgt.

Daarnaast is het doel van het kabinet om Nederland veiliger te maken. Daarom wordt er extra geld uitgetrokken voor het leger en de politie.

Wat doet de regering?

  • Mensen die in loondienst werken, AOW ontvangen of een uitkering hebben, zullen minder belasting betalen. Hierdoor houden zij meer geld over.
  • Mensen met schulden krijgen ondersteuning.
  • Gratis schoolmaaltijden voor kinderen blijven bestaan.
  • De huurtoeslag en het kindgebonden budget worden verhoogd.
  • Er zullen jaarlijks 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd.
  • Er wordt bezuinigd op steun aan mensen in arme landen.
  • Het aantal toegelaten migranten in Nederland wordt verminderd.

Een veilig Nederland voor iedereen

Vanwege de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten maken veel mensen zich zorgen. De regering streeft ernaar dat iedereen zich veilig voelt. Daarom wordt er extra budget vrijgemaakt voor het leger, de politie en de bewaking van de Nederlandse grenzen. 

Staatsschuld

Elk land heeft een staatsschuld. De staatsschuld van Nederland vormt geen financieel probleem. Vergeleken met andere landen is de Nederlandse staatsschuld laag. 

Wel wordt verwacht dat de schuld in de komende jaren zal stijgen. Daarom wordt de financiële situatie nauwlettend in de gaten gehouden. De regering wil minder geld uitgeven om de financiën van het land gezond te houden, ook in de toekomst.

Belastingplan 2025

De regering heeft ook plannen om de belastingen aan te passen. Dit is nodig om voldoende geld binnen te krijgen voor de uitvoering van alle plannen en om te voorkomen dat de staatsschuld te hoog oploopt. Daarnaast kan dit zorgen voor eenvoudigere regels. 

De voorgenomen belastingwijzigingen staan in het Belastingplan 2025. Deze plannen zijn nog niet definitief. Enkele voorstellen van de regering zijn bijvoorbeeld:

  • Het wordt eenvoudiger om belastingaangifte te doen voor mensen die ziek zijn of een handicap hebben, en extra kosten maken zoals reiskosten naar het ziekenhuis.
  • De belasting op overnachtingen in bijvoorbeeld hotels of vakantiehuizen zal stijgen. Ook de belasting op musea, muziek, theater, boeken en sport gaat omhoog, wat kan leiden tot hogere prijzen voor toegangskaartjes en boeken. 
  • Sommige belastingregels voor bedrijven zullen veranderen, om Nederland aantrekkelijk te houden voor bedrijven en buitenlandse werknemers, wat gunstig is voor de Nederlandse economie. 
  • De belasting op gokken wordt verhoogd. Ook de belasting op gewonnen geld bij loterijen gaat omhoog.

De plannen uit de Miljoenennota en het Belastingplan moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dit zal later dit najaar gebeuren. Pas dan wordt duidelijk of alle plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 17-09-2024 13:30
Bron laatst geupdate: 17-09-2024 14:44
Openrijk publicatie: 17-09-2024
Bron: Financiën