De C-SOMTG faciliteert gezamenlijke trainingen en opleidingen voor de betrokken militairen uit Nederland en België. Hierdoor kunnen ze samen werken aan dezelfde doelstellingen en efficiëntie vergroten. Daarnaast investeren beide landen gezamenlijk in materieel voor deze speciale eenheden, wat zorgt voor een meer uniforme aanpak. Deze samenwerking in tactieken en technieken versterkt niet alleen de operationele samenwerking, maar bevordert ook de cohesie tussen de troepen.
Eén Gecombineerd Team
De NAVO heeft zowel Nederland als België gevraagd om een inzetbare capaciteit aan maritieme Special Operations Forces (SOF) te leveren. In Nederland is NLMARSOF hiervoor verantwoordelijk, terwijl in België de Special Forces Group deze rol vervult.
Hoewel de Nederlandse en Belgische SOF-eenheden al nauwe banden hebben, bereidden ze zich tot nu toe afzonderlijk voor op hun missies. Met de oprichting van de C-SOMTG is dit verleden tijd. Voortaan zullen deze speciale eenheden regelmatig als één team opereren, wat de samenwerking aanzienlijk versterkt.
NATO Force Model
Met de ondertekening van deze overeenkomst realiseren beide landen een al langer bestaande wens. Het plan is uitgewerkt tot een concrete samenwerking die aansluit bij de normen van het NATO Force Model.
Onlangs zijn er meer initiatieven genomen binnen de krijgsmacht op het gebied van Special Operations Forces. Zo is eerder deze maand het 300 Special Operations Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen opgericht, waardoor de speciale eenheden nu de beschikking hebben over hun eigen helikopters. Dit geeft een extra dimensie aan hun operationele capaciteiten.