Minister Mona Keijzer: Het woningtekort blijft onverminderd groot en velen ervaren hierdoor belemmeringen in hun leven. Zo stellen jongeren het stichten van een gezin uit wegens een gebrek aan betaalbare woningen. Dit moet veranderen. We moeten daadwerkelijk gaan bouwen voor al die mensen die wachten op een huis. Daarom heeft het kabinet plannen goedgekeurd om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. In de komende periode zal ik met alle betrokken partijen - Rijk, gemeenten, provincies, woningcorporaties en marktpartijen - bespreken hoe we hier gezamenlijk werk van gaan maken.
Meer woningen in aantocht
In 2022 en 2023 zijn er ongeveer 90.000 woningen per jaar gebouwd. In deze jaren waren de economische omstandigheden voor de woningbouw echter niet ideaal, waardoor lopende projecten vertraging opliepen. Hierdoor wordt voorspeld dat de woningbouw in 2024 en 2025 zal afnemen. Gelukkig zijn de economische vooruitzichten inmiddels verbeterd. ABF Research verwacht dan ook een aanzienlijk herstel van de woningbouw in 2026, met naar verwachting meer dan 100.000 nieuwe woningen in 2027.
ABF Research benadrukt dat stimulerende overheidsmaatregelen, zoals de Startbouwimpuls, ervoor zorgen dat de daling in de woningbouwproductie minder ernstig zal zijn dan aanvankelijk gedacht. Daarnaast wijst ABF Research op de financiële middelen van het nieuwe kabinet. Een positief punt is ook dat het aantal verleende bouwvergunningen volgens CBS-cijfers nu al hoger ligt dan in de prognose van ABF Research is meegenomen.
Voldoende bouwplannen
ABF Research evalueert elke zes maanden de plannen voor woningbouw van gemeenten. De geplande woningen die tussen 2024 en 2030 gerealiseerd moeten worden, de zogenaamde plancapaciteit voor die periode, bedraagt 1.058.600 woningen. Dit betekent dat er genoeg plannen zijn om de bouwopgave die het vorige kabinet met andere overheden is overeengekomen, te realiseren.
Hoewel plannen vertraging kunnen oplopen of uiteindelijk niet doorgaan, hebben het Rijk, provincies en gemeenten afgesproken om als buffer 30% meer plancapaciteit te garanderen dan nodig is voor de bouwopgave. Landelijk gezien wordt hieraan voldaan, maar twee provincies lopen nog achter. De minister voert hierover gesprekken.
ABF Research heeft ook een overzicht gemaakt van de plancapaciteit per woondealregio. In 22 van de 35 regios is er voldoende plancapaciteit, inclusief de afgesproken buffer van 30%.
Beoordeling van het woningtekort
Op verzoek van BZK heeft ABF Research een evaluatie uitgevoerd naar de nauwkeurigheid van de methode om het statistische woningtekort te berekenen. De methode blijkt adequaat te zijn, maar ABF Research doet enkele aanbevelingen ter verbetering. De minister zal deze aanbevelingen opvolgen en de Tweede Kamer informeren over de resultaten.