De conjunctuurklok laat de economische situatie in Nederland zien. Het geeft een macroniveau weer van de economie en niet elk huishouden of bedrijf ervaart het zelfde.
Vertrouwen onder consumenten en producenten
Consumenten waren in december minder te spreken over de economie dan in november, terwijl producenten een iets beter beeld hadden. Hoewel de meeste cijfers onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar liggen, is er een lichte verbetering voor producenten.
Consumptie en investeringen stijgen
Huishoudens hebben in oktober 2024 0,4 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. De goederenexport steeg met 1,7 procent. Ook de investeringen in vaste activa namen toe, met 5,2 procent vergeleken met het voorgaande jaar.
Industrieproductie daalt
De productie in de Nederlandse industrie was in oktober 2,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit is al de vijftiende maand op rij dat de industrie krimpt.
Meer faillissementen
In november zijn er 19 extra faillissementen ten opzichte van oktober, wat een stijging van 6 procent betekent. Dit is een blijvende stijging over meer dan twee jaar.
Huisprijzen stijgen
De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in november met 11,9 procent vergeleken met vorig jaar, een toename die we in meer dan twee jaar niet gezien hebben. Dit markeert een snelle stijging van de markt.
Werktijd en werkloosheid
In het derde kwartaal van 2024 werkten werknemers en zelfstandigen in totaal 3,7 miljard uur. Dit is 0,1 procent minder dan het vorige kwartaal. Het aantal vacatures daalde voor het eerst in twee jaar, met 397 duizend vacatures in september. De werkloosheid bleef stabiel op 372 duizend, wat 3,7 procent van de beroepsbevolking is.
Groei van het bbp
Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het derde kwartaal van 2024 met 0,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Deze groei is vooral te danken aan hogere consumptie door zowel huishoudens als de overheid.