Openrijk logo
Dutch Flag
Verdacht gedrag? Hoe je misdaad kunt voorkomen in je buurt

Verdacht gedrag? Hoe je misdaad kunt voorkomen in je buurt

Nieuwe campagne tegen ondermijnende criminaliteit

Op 13 januari start de campagne ‘Vreemd of verdacht?’. Dit initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie verhoogt het bewustzijn van Nederlanders over georganiseerde criminaliteit. Mensen leren signalen van criminaliteit te herkennen en wat ze zelf kunnen doen. Zo worden wijken veiliger. Deze campagne is een belangrijke stap naar betrokkener burgers in de strijd tegen criminaliteit.

Georganiseerde misdaad

De urgentie is hoog: geweld, drugsafval en explosies in woonwijken. Minister David van Weel benadrukt de noodzaak van deze campagne:

“Criminelen negeren de veiligheid van anderen. Burgers kunnen echter een verschil maken. Vaak zijn zij de eersten die verdachte situaties opmerken en kunnen ze dit melden aan de politie of met elkaar delen. Weet dat de goede burgers in de meerderheid zijn.”

Signaleren van verdachte situaties

Een gewone woning met veel cameras, een verbouwing waarbij grote ketels worden binnengebracht – dit zijn voorbeelden om op te letten. De campagne bevat tv-commercials en online banners gericht op het herkennen van verdachte signalen. Verdere stappen zijn contact opnemen met de wijkagent of het melden bij Meld Misdaad Anoniem.

Betrekken van de gemeenschap

Hanneke Ekelmans van de politie zegt over het betrekken van burgers:

“Iedereen kan bijdragen aan veiligheid. Zie je iets vreemds, meld het! Met de gemeenschap kunnen we criminaliteit samen aanpakken.”

Over de campagne

‘Vreemd of verdacht?’ is de eerste campagne van Houd misdaad uit je buurt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt samen met de politie om de urgentie van georganiseerde criminaliteit onder de aandacht te brengen. Joeri Jansen zegt hierover:

“De commercials tonen herkenbare situaties, waardoor mensen zich ervan bewust worden hoe ondermijnende criminaliteit daadwerkelijk impact heeft.”

Bezoek ook de website Houdmisdaaduitjebuurt.nl voor meer informatie over verdachte situaties en wat je kunt doen.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 7 januari 2025
Bron laatst geupdate: 7 januari 2025
Openrijk publicatie: 7 januari 2025
Bron: Justitie en Veiligheid