Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om beter op te letten bij het aannemen van personeel. Uit onderzoek blijkt dat verschillende uitzendkrachten in de afgelopen jaren zijn ingehuurd met vervalste documenten. Op vrijdag 6 december stonden vier verdachten terecht in de rechtbank Rotterdam. Het OM verdenkt hen van oplichting en identiteitsfraude.
De zaak kwam aan het licht door een uitzendkracht van het OM, die in juni 2022 als juridisch medewerker was aangenomen. Na een maand werden er twijfels geuit over haar identiteit. Onderzoek onthulde dat ze vervalste diploma’s en cvs had ingediend. Daarom heeft het OM aangifte gedaan.
Organisatoren van fraude
De Rijksrecherche ontdekte dat er personen betrokken zijn die deze fraude organiseerden door vervalste documenten aan te leveren bij uitzendbureaus. Deze personen zijn verantwoordelijk voor het indienen van documenten die niet echt zijn, waardoor zelfs grote overheidsorganisaties zoals de NVWA en de Belastingdienst werknemers zonder de juiste kwalificaties in dienst hadden.
Zeven personen zijn als verdachte aangemerkt. Vier van hen stonden deze week terecht; de andere drie worden later opgeroepen. Onder hen is ook de vrouw die bij het OM werkte.
Misbruik van overheidsorganisaties
Volgens de officier van justitie hebben de verdachten geen criminele plannen gehad, maar hebben zij wel misbruik gemaakt van de vraag naar personeel. Zij hebben onterecht werkzaamheden kunnen verrichten dankzij de vervalste documenten. Het OM roept overheidsinstanties op om grondiger te controleren op identiteitsfraude bij uitzendkrachten.
De rol van de Rijksrecherche
De Rijksrecherche is verantwoordelijk voor het onderzoeken van ernstige misdrijven die de integriteit van de overheid in gevaar brengen. Dit omvat ook incidenten met geweldgebruik door politieagenten.