Openrijk logo
Dutch Flag
GLI verbetert levenskwaliteit, ongeacht diabetesmedicatie

GLI verbetert levenskwaliteit, ongeacht diabetesmedicatie

Sinds 2019 houdt het RIVM de voortgang van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in de gaten. Dit is een programma voor mensen met overgewicht. Dit jaar onderzocht het RIVM ook of medicatie voor gewichtsverlies invloed heeft op de resultaten van de GLI. Deelnemers zonder deze medicijnen verloren gemiddeld iets minder gewicht (4,4%) dan de totale groep deelnemers (5%).

Dit kleine verschil toont aan dat de GLI effectief is, zelfs zonder medicijnen. Ongeveer 12% van de deelnemers gebruikt medicijnen die helpen bij gewichtsverlies, zoals diabetesmedicatie, maar slechts 1% gebruikt medicijnen die ontworpen zijn om af te vallen. Hierdoor zijn er onvoldoende gegevens om de effecten van GLI in combinatie met deze specifieke medicijnen goed te beoordelen.

In totaal zijn 121.000 Nederlanders sinds 2019 betrokken bij de GLI. Ze krijgen twee jaar ondersteuning met advies over gezonde voeding en beweging. De GLI wordt gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering.

Verbetering in levenskwaliteit

Uit een recent rapport blijkt dat de levenskwaliteit van de deelnemers aanzienlijk is gestegen: 13 punten hoger dan het begin van de GLI, op een schaal van 0 (slechtste) tot 100 (beste). Vooral de deelnemers die meer dan 5% lichaamsgewicht verliezen, ervaren een grotere verbetering van hun levenskwaliteit dan anderen (15 punten versus 11 punten). Het gebruik van gewichtsverlagende medicijnen heeft hier geen invloed op; de verbetering is vergelijkbaar in zowel groepen met als zonder deze medicijnen.

Nieuwe publicatie in 2025

Het RIVM gaat de effecten van de GLI blijven volgen zoals opgedragen door het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

In de volgende publicatie, die in het voorjaar van 2025 verschijnt, wil het RIVM meer inzicht geven in waarom sommige deelnemers het GLI-traject volledig doorlopen en anderen eerder stoppen.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 11 december 2024
Bron laatst geupdate: 11 december 2024
Openrijk publicatie: 11 december 2024
Bron: RIVM