Het stadhuis van Eindhoven krijgt een dak met zonnepanelen die elektriciteit en warmte opwekken. Deze warmte is bestemd voor het gebruik in het stadhuis en de nieuwe gebouwen rondom het Stadhuisplein. Een groen dak wordt ook aangelegd.
De zonnepanelen op het stadhuis produceren ongeveer 105.000 kWh aan energie, wat bijdraagt aan de verduurzaming. Tevens leveren ze jaarlijks 350 MWh aan warmte, wat optimaal wordt benut door deze op te slaan voor de winter. Hierdoor kan jaarlijks zon 50 ton CO2 bespaard worden, wat gelijk staat aan het planten van 2000 bomen.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met !mpuls BV. Voor het groene energiedak is een vergunning nodig, omdat het stadhuis een gemeentelijk monument is. De PVT-panelen worden op een slimme manier geplaatst zodat het uitzicht behouden blijft. De planning is om het dak in november 2025 af te ronden.
Biodiversiteit
Het groene dak zal bijdragen aan de biodiversiteit. Er komen diverse planten die aantrekkelijk zijn voor insecten, waaronder bijen. Eerder zijn al nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen geïnstalleerd.
De gebouwen rondom het Stadhuisplein zullen ook dakterrassen krijgen met uitzicht op het groene dak van het stadhuis. Op termijn kijken we naar de mogelijkheid om het dak toegankelijk te maken voor publiek.
Kosten
De totale kosten van het project bedragen ongeveer 605.000 euro, waarvan een groot deel via de DuMaVa-subsidie van de overheid komt. Dit project zal ook op de energiekosten van de gemeente terug te zien zijn, met een terugverdientijd van rond de 19 jaar.