Op 21 en 22 november 2024 neemt Rijkswaterstaat uitgebreide maatregelen tegen gladheid. Sinds woensdagavond, 20 november, zijn vele strooiwagens onderweg voor de eerste ruime strooiactie van dit seizoen.
Calamiteitenmachines zoals Firestorm en Lavastorm zijn ingezet. Hoe werkt Rijkswaterstaat om gladheid te bestrijden, en hoe kun je zelf veilig blijven?
Eerste strooiacties dit strooiseizoen
Rijkswaterstaat strooit intensief, zowel overdag als ‘s nachts, om de snelwegen veilig te houden. Sinds 20 november legden de strooiwagens samen meer dan 100.000 km af en is er bijna 8 miljoen kg zout gestrooid.
Acties bij gladheid
In de winter meten we constant de wegtemperatuur en het zoutgehalte. Bij mogelijke gladheid strooien we preventief. Zout verlaagt het vriespunt van vocht op de weg, waardoor sneeuw smelt. We hebben 577 strooiwagens en 630 sneeuwschuivers klaarstaan.
Gebruik van lavastorm
Bij speciale situaties als ijzel gebruiken we machines zoals de Lavastorm en Firestorm. De Lavastorm was actief op de ring rond Groningen, de A1 bij Deventer en de A50 bij knooppunt Waterberg. Een Firestorm werd ingezet bij de N9 boven Alkmaar.
Verwachting voor avond en nacht van 22 november 2024
Het KNMI voorspelt glibberige wegen, behalve in het westen. Wees alert en pas je rijgedrag aan op de omstandigheden.
Tips voor weggebruikers
Rijkswaterstaat werkt nonstop om de wegen veilig te houden. Jij kunt helpen door:
- De weers- en verkeersinformatie goed te volgen via RWS Verkeersinformatie.
- Je rijstijl aan te passen en genoeg afstand te houden.
- De strooiwagens ruimte te geven.
Meer over strooiacties
Kijk voor details over waar en hoeveel er wordt gestrooid op Rijkswaterstaat Strooit.