Openrijk logo
Dutch Flag
Inspiratie voor toekomstige monteurs in Rotterdam

Inspiratie voor toekomstige monteurs in Rotterdam

Caspar Matthijssen is praktijkopleider op de praktijkschool van Rotterdam. Hij leert studenten hoe ze gemeentelijke voertuigen kunnen onderhouden. “Ik vind het leuk om mijn kennis door te geven en anderen te helpen om monteur te worden,” zegt hij.

“Op dit moment werken er drie jongens en twee meiden bij ons in de praktijkschool. Ze volgen een werk-leertraject om bedrijfswagenmonteur te worden. Een van hen leert hoe ze grote storingen in machines moet vinden en oplossen. Het is geweldig dat ze echt aan onze voertuigen mogen sleutelen!”

“Dankzij deze studenten kunnen gemeente-medewerkers weer aan het werk in de stad. Toen ik dat werk zelf deed, vond ik het ook geweldig om te helpen.”

Veertig verschillende voertuigen

De gemeente heeft veel verschillende voertuigen. Dit varieert van gewone autos en bestelwagens tot veegmachines en de poepscooters die hondenpoep opruimen. Bij de onderhoudsdienst werken zon 150 medewerkers. Het onderhoud wordt ook gedaan door de praktijkschool aan het Kleinpolderplein, waar Matthijssen en zijn collega Johan Versluis studenten begeleiden.

“Ze leren bijvoorbeeld banden verwisselen en remblokken vervangen,” legt Matthijssen uit. “Ook leren ze hoe ze motoronderdelen kunnen afstellen en vervangen. Dit alles terwijl ze leren samenwerken en hoe ze met onze collega’s omgaan. Onze collegas zijn als het ware onze klanten die problemen hebben met hun voertuigen.”

De weg naar succes

Matthijssen werkt al jaren op het Kleinpolderplein. Ook hij leerde er veel tijdens zijn opleidingen. “Ik wist niet wat ik wilde doen na het vmbo totdat ik hier langsfietste en al die voertuigen zag. Na een gesprek kreeg ik de kans voor een werk-leertraject en heb ik twee opleidingen gevolgd die samen zes jaar duurden.”

“Ik had zelfs de kans om aan brandweerwagens te werken, die altijd klaar moeten zijn voor noodsituaties. Dat motiveerde me om mijn best te doen.”

Na zijn opleidingen werkte hij ook met vuilniswagens en veegmachines. “Ik heb veel kennis van verschillende voertuigen, en dat deel ik nu graag met mijn leerlingen.”

Kennis delen is belangrijk

Matthijssen vindt het essentieel om studenten praktische ervaring te geven. “Onderhoud is ingewikkeld en elk voertuig is anders. Neem een vuilniswagen: die heeft speciale systemen,” wijst hij aan. “Ik herhaal vaak informatie omdat studenten niet alles meteen weten. Ze moeten vragen stellen en zelf leren diagnose stellen. Dat is cruciaal voor hun zelfstandigheid.”

Toekomstige wegen

Terwijl Matthijssen bij de gemeente blijft, kiezen de meeste studenten andere paden. “Sommigen studeren verder, zoals een van de jongens die naar vliegtuigtechniek gaat. Een ander onderhoudt nu kraanvoertuigen en weer iemand anders is teamleider geworden bij de gemeente. Dat vind ik mooi. Ik hoop vooral dat ik ze kan motiveren om monteurs te worden, want dat hebben we in Nederland echt nodig.”

Wil jij ook werken bij de gemeente Rotterdam? Kijk voor vacatures op www.werkenvoorrotterdam.nl. Link opent een externe pagina

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie: 3 december 2024
Bron laatst geupdate: 3 december 2024
Openrijk publicatie: 4 december 2024
Bron: Gemeente Rotterdam