Openrijk logo
EU bereikt akkoord over klimaatfinancieringsdoelen en koolstofmarkten

EU bereikt akkoord over klimaatfinancieringsdoelen en koolstofmarkten

Op de COP29 Klimaatveranderingsconferentie in Baku speelde de Europese Commissie een leidende rol bij het sluiten van een historisch akkoord waarmee wereldwijde financieringsstromen beter op de klimaatdoelen van Parijs worden afgestemd. Met een Nieuwe Collectieve Gekwantificeerde Doelstelling voor Klimaatfinanciering (NCQG) stelde de Commissie voor dat meer landen financieel bijdragen, in lijn met hun groeiende emissies en economische kracht. Ook werd de rol van multilaterale ontwikkelingsbanken versterkt, waardoor publieke middelen effectiever kunnen worden gebruikt door private financiën te mobiliseren. Afgesproken is dat de gecombineerde financiering uit alle bronnen minimaal $1,3 biljoen per jaar moet bedragen tegen 2035.

Onderdeel van deze bredere doelstelling is de toezegging van ontwikkelde landen om $300 miljard per jaar te mobiliseren voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden. Dit doel kan worden bereikt via diverse financiële bronnen, zoals bijdragen van multilaterale banken en voor het eerst ook andere landen. Dit was een belangrijk EU-eis om te zorgen dat ook andere landen hun eerlijke aandeel leveren. Er is geen vaste bijdragequota voor de EU of haar lidstaten; de besluitvorming hierover ligt bij de lidstaatregeringen en de EU.

Het EU-onderhandelingsteam heeft ook met succes regels afgerond die de internationale koolstofmarkten, onder Artikel 6 van het Parijs Akkoord, meer transparantie en verantwoording geven. Het kredietmechanisme onder Artikel 6.4 zal een nieuwe VN-standaard zetten voor hoogwaardige koolstofcompensaties, en de nieuwe regels voor het registreren en volgen van internationale overdrachten zullen transparantie brengen in bilaterale koolstofdeals tussen landen. Dit bevordert een kosteneffectieve vermindering en verwijdering van uitstoot.

Tijdens COP29 sloot de EU zich aan bij andere ambitieuze landen voor het aankondigen van de intentie om volgend jaar een klimaatdoelstelling te presenteren die in lijn is met een opwarming van maximaal 1,5 graad Celsius. Om de overgang naar schone energie te stimuleren, kondigde de Commissie samen met de Beyond Oil and Gas Alliance een partnerschap aan voor de overgang weg van fossiele brandstoffen. De Commissie lanceerde ook een Routekaart voor Methaanvermindering om emissies aangesloten bij fossiele energieproductie en -consumptie sneller te verminderen, in samenwerking met partnerlanden, internationale organisaties, NGOs en ontwikkelingsbanken.

Tijdens COP29 bracht de EU haar eerste Tweejaarlijks Transparantierapport uit, voorafgaand aan de deadline aan het einde van het jaar. Het indienen van BTRs is een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van het Parijs Akkoord, die beoogt meer verantwoording en samenwerking te bevorderen in de globale strijd tegen klimaatverandering volgens het Versterkt Transparantieraamwerk van het Akkoord.

Achtergrond

In het Akkoord van Parijs van 2015 hebben 194 landen afgesproken de wereldwijde temperatuurverandering onder de 2°C te houden en zo dicht mogelijk bij 1,5°C tegen het einde van de eeuw. Landen hebben ook afgesproken Nationale Bepaalde Bijdragen (NDCs) in te dienen, die hun individuele emissiereductiedoelen vertegenwoordigen. De Europese Unie is vastbesloten het Akkoord van Parijs na te leven en is een wereldleider in klimaatmaatregelen, met 37% minder broeikasgasuitstoot sinds 1990 terwijl de economie bijna 70% is gegroeid. De EU is begonnen met de voorbereiding van haar nieuwe NDC door eerder dit jaar de Mededeling van de Commissie over het Klimaatdoel voor 2040 van Europa te publiceren. De Commissie wil een wetsvoorstel voorleggen om een emissiereductiedoelstelling van 90% voor 2040 vast te leggen in de Europese Klimaatwet. Deze doelstelling zal de uitvoering en indiening van de nieuwe EU NDC informeren.

Momenteel is de EU de grootste verstrekker van internationale klimaatfinanciering en heeft in 2023 €28,6 miljard aan publieke klimaatfinanciering bijgedragen en nog eens €7,2 miljard aan private financiering gemobiliseerd om ontwikkelingslanden te helpen hun broeikasgasuitstoot te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Met de Europese Green Deal, gepresenteerd in december 2019, heeft de EU zich gecommitteerd aan klimaatneutraliteit in 2050. Deze doelstelling werd wettelijk bindend met de inwerkingtreding van de Europese Klimaatwet in juli 2021. De Klimaatwet stelt ook een tussendoel om de netto broeikasgasuitstoot met minstens 55% te verminderen tegen 2030, vergeleken met 1990-niveaus. Dit 2030-doel werd gecommuniceerd aan de UNFCCC in december 2020 als de NDC van de EU onder het Parijs-akkoord. In 2021 stelde de EU een pakket wetgevingsvoorstellen voor om haar klimaat-, energie-, landgebruik-, transport- en belastingbeleid geschikt te maken om de netto broeikasgasuitstoot met minstens 55% te verminderen tegen 2030.

 

Voor Meer Informatie


EU-onderhandelingsmandaat voor COP29

EU op COP29 website

Team Europes bijdrage aan wereldwijde klimaatfinanciering 2013 - 2023

Toespraak van Commissaris Hoekstra tijdens de afsluitende COP29 Plenaire

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 24 november 2024
Bron laatst geupdate op: 24 november 2024
Herschreven op 24 november 2024
Bron: Europese Commissie