De Europese Commissie heeft Pierre Cardin en licentiehouder Ahlers beboet voor in totaal €5,7 miljoen. Ze hebben de regels overtreden door grensoverschrijdende verkoopbeperkingen op te leggen voor kleding van het merk Pierre Cardin.
De overtreding
Pierre Cardin is een Frans modebedrijf dat anderen de rechten verleent om hun merkproducten te maken en verkopen. Ahlers was in de Europese Economische Ruimte de grootste licentiehouder tijdens de overtreding.
Onderzoek van de Commissie wees uit dat zij tussen 2008 en 2021 afspraken maakten en praktijken toepasten die Ahlers in bepaalde landen tegen concurrentie beschermden. Dit gebeurde in strijd met Artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en Artikel 53 van de EER-overeenkomst.
Deze afspraken en praktijken verhinderden dat andere licentienemers en hun klanten Pierre Cardin-kleding buiten hun gelicentieerde gebieden verkochten, waaronder aan laaggeprijsde verkopers. Het gezamenlijke doel was om Ahlers volledige territoriale bescherming te geven binnen hun EER-licentiegebied.
Dergelijke praktijken beperken retailers in hun mogelijkheden om producten in landen met lagere prijzen in te kopen, wat leidt tot een kunstmatige scheiding van de interne markt.
Boetes
De boetes zijn gebaseerd op de Richtlijnen voor boetes van de Commissie uit 2006. De Commissie hield rekening met de ernst, geografische reikwijdte en duur van de inbreuk.
Een van de betrokken partijen vroeg om een verlaging van de boete vanwege onvermogen om te betalen, waarop de Commissie hierop heeft beoordeeld en een vermindering toestond.
De boetes voor elk bedrijf zijn als volgt:
Bedrijf | Boete (€) |
Pierre Cardin | 2 237 000 |
Ahlers | 3 500 000 |
Totaal | 5 737 000 |
Achtergrond
Handelaren willen producten inkopen in landen met lagere prijzen en deze verhandelen in landen met hogere prijzen. Dit leidt meestal tot lagere prijzen. Beperkingen op deze handel kunnen nationale markten isoleren en hogere prijzen voor consumenten veroorzaken, evenals minder productdiversiteit. Het beperken van parallelle handel is daarom een ernstige inbreuk op de vrije markt.
Op 22 juni 2021 voerde de Commissie onaangekondigde inspecties uit bij Ahlers en startte formele procedures tegen Pierre Cardin en Ahlers op 31 januari 2022. Op 31 juli 2023 stuurde de Commissie een Mededeling van Bezwaren naar de partijen.
Artikel 101 van het VWEU en Artikel 53 van de EER-overeenkomst verbieden overeenkomsten die de handel kunnen beïnvloeden en concurrentie in de interne markt beperken.
Boetes worden gestort in de algemene EU-begroting, wat de bijdrage van lidstaten voor het volgende jaar verlaagt en de belasting voor burgers vermindert.
Schadevergoeding
Iedereen die is getroffen door concurrentiebeperkend gedrag kan een rechtszaak aanspannen in de nationale rechtbanken. Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat een definitieve besluit van de Commissie bindend bewijs is dat het gedrag heeft plaatsgevonden en illegaal was.
De Richtlijn Antitrust-schadevergoeding maakt het voor slachtoffers gemakkelijker om schadevergoeding te eisen.
Klokkenluiders
De Commissie heeft een tool ontwikkeld zodat individuen anoniem melding kunnen maken van concurrentiebeperkend gedrag. De tool maakt gebruik van een beveiligde berichtenservice voor communicatie. Deze is hier toegankelijk.
Meer informatie
Meer informatie over dit geval is beschikbaar op de site van de Commissie en in het zaakregister onder zaaknummer AT.40642.